nieuws

Bouwbesluit moet ingaan op 1 april

bouwbreed Premium

Het nieuwe Bouwbesluit moet per 1 april 2012 ingaan. De belangrijkste spelers in de bouw zijn daar bloedserieus over.

Normen en rekenprogramma’s die nog niet af waren, onduidelijkheid over het veegbesluit. Vorige week bood minister Donner de bouwsector de optie het nieuwe Bouwbesluit opnieuw later in te laten gaan. Nieuwsjaardag kwam ook wat hem betreft te vroeg. Donner dacht aan 1 april, of aan 1 juli, maar gaf uiteindelijk het laatste woord aan de bouwsector.

Bouwend Nederland maakte de ochtend na het debat kenbaar dat er niet te veel gras meer over het toch al spraakmakende Bouwbesluit mag groeien. In laten gaan per 1 april, opperde de grootste branchevereniging in de sector. Andere bouwpartijen die er toe doen blijken er ook zo over denken. De Vereniging van Bouw en Woning Toezicht Nederland (VBWTN), NEN en de NVTB zijn voor de dag dat vooral kinderen grappen maken.

De VBWTN is voor 1 april, omdat op 1 juli veel mensen op vakantie zullen zijn. NEN wil snelle invoering om onduidelijkheid te beperken. Het normalisatie-instituut belooft dat alle normen waarnaar het Bouwbesluit zal verwijzen voor het eind van het jaar gereed zijn. Ook de NVTB tilt zwaar aan 1 april. De vereniging van toeleveranciers beschouwt het nieuwe Bouwbesluit als een klein feestje en wil dat iedereen die wil verbouwen en herbestemmen zo snel mogelijk van de nieuwe regels kan profiteren. NEN wil overigens niet hardop roepen dat de nieuwe norm voor het bepalen van de energieprestatie van gebouwen ook op 1 april in moet gaan. “Aan ons zal het niet liggen, maar daar gaat het ministerie van Binnenlandse Zaken over”, verklaart een woordvoerder.

De belangrijkste vraag rond de norm voor de energieprestatie (EPG) is of de software voor de nieuwe EPG op tijd klaar is. Bink Software, één van de partijen die van die rekenprogramma’s maakt, ziet het probleem niet. “Wij gaan dat makkelijk redden. In december zijn we klaar”, laat een woordvoerder van Bink Software weten. Hij benadrukt dat hij niet voor de andere bedrijven kan spreken. Dat zijn er volgens hem ongeveer vijf.

NEN merkt op in een persbericht dat het nieuwe Bouwbesluit nieuwe verwijzingen naar normen met zich meebrengt. Een aantal gas- en waternormen, brandveiligheidsnormen, en de aanwijzing van Eurocodes in plaats van de TGB-bladen springen daarbij in het oog, aldus NEN.

Reageer op dit artikel