nieuws

Bouwbesluit

bouwbreed

Het Bouwbesluit lijkt op uitstel af te stevenen. Onder meer het NVTB en de Koninklijke Horeca Nederland dringen daarop aan, omdat nog niet alle documenten zijn gepubliceerd.

Uitstel Bouwbesluit dreigt opnieuw

Nog niet alle teksten zijn klaar, juridische chaos kan ontstaan

Met de bouwsector is altijd afgesproken dat architecten, aannemers en ingenieurs zes maanden mogen wennen aan het nieuwe Bouwbesluit. Maar hoewel het boekwerk van voorschriften op 1 januari ingaat, zijn nog niet alle teksten gereed. Zo moet een apart zogenoemd veegbesluit dat de fouten uit het Bouwbesluit moet repareren, volgende week nog besproken worden in de Tweede Kamer.

Ook het Nederlands Normalisatieinstituut (NEN) is nog niet klaar met het aanpassen van alle normbladen. “November is haalbaar, maar dan moet er echt niets meer veranderen”, verklaarde een woordvoerder van NEN woensdag tijdens een bijeenkomst over het Bouwbesluit in Den Haag. Of dat gebeurt, waagt Nico Scholten van de stichting Expertisecentrum Regelgeving Bouw (ERB) te betwijfelen. Hij voorspelt een juridische chaos met de manier waarop het nieuwe Bouwbesluit nu naar Eurocodes verwijst. Scholten die in 2010 ook al uitstel afdwong, denkt dat uitstel weer gaat plaatsvinden.

Hoeveel later het Bouwbesluit in zal gaan, hangt volgens Scholten alleen nog af van de Tweede Kamer. “Als ze nog een inhoudelijk verbeterslag wil maken en er ook nog een stoffer-en-blikbesluit nodig is, kan het misschien zelfs wel 2013 worden.”

Wijze mannen

De Tweede Kamer heeft echter één probleempje, aldus Scholten. “De Tweede Kamer wil Donner (van wie het vermoeden bestaat dat hij als vice-voorzitter naar de Raad van State gaat) chique laten vertrekken. Ik sluit niet uit dat de Kamer een commissie van wijze mannen aanstelt die zich nog eens kritisch over het Bouwbesluit zal buigen.”

Politieke partijen geven toe dat ze met het Bouwbesluit in hun maag zitten. “Ik ga in elk geval aan minister Donner vragen wat hij van uitstel vindt”, reageert Betty de Boer van de VVD. SP’er Paulus Jansen zal het Bouwbesluit misschien helemaal naar de prullenbak verwijzen. “Het is tijd voor een fundamentele verandering.”

Hoeder

Scholten kraakte het Bouwbesluit met veegbesluit wederom af. Nieuwe regels jagen horecaondernemers en schoolbesturen flink op kosten, predikt hij.

Ton Poppes, voorzitter van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland hoopt dat de Kamer en de minister luistert naar Scholten. “Hij is de hoeder van de democratie”. De Architectenbond BNA blijft de planning van Donner steunen als alle in het Bouwbesluit aangestuurde NEN-normen op tijd zijn aangepast. “We gaan er verder vanuit dat de nieuwe EPG-norm op zijn vroegst per 1 april ingaat als de rekensoftware voor architecten in december klaar is”, laat Alexander Pastoors namens de BNA weten.

Reageer op dit artikel