nieuws

Beton beeldbepalend voor genomineerde woning

bouwbreed Premium

“Met beton kan een mooie vormgeving en een mooi uiterlijk bereikt worden.” Dat stelt de jury van de Betonprijs 2011. De genomineerde woning in Eindhoven is een voorbeeld.

“Een voortreffelijk architect, een kundige installateur, een meedenkende aannemer en een creatieve constructeur hebben het mogelijk gemaakt”, schrijft de jury over de woning van bedrijfsmakelaar Leon Schreppers. Het ontwerp is van Bob Manders uit Oisterwijk.

“Genomineerd vanwege de secure afwerking en de houtstructuur in het beton, zowel buiten als binnen”, meent een woordvoerster van Manders’ architectenbureau. De villa is gebouwd door Burgtbouw uit Deurne en medio 2010 opgeleverd. Constructie-adviesbureau Krekon uit Heeze zond haar in voor de Betonprijs 2011. “We laten het beton zien, dat is beeldbepalend. De kwaliteit stond hoog in het vaandel”, meldt Freek op ’t Root van Krekon.

De villa is op een bijzondere manier uitgevoerd. Het buitenblad is eerst gestort, met zelfverdichtend beton, tot 6 meter hoog in één keer, zonder zichtbare stortnaden. Om de schone structuur te bereiken, waren vurenhouten delen op de bekisting verlijmd. Enkele bouwdelen zijn op het werk geprefabriceerd. “We hebben alles in 3D gemodelleerd om de uitvoerbaarheid te toetsen. We zijn bij alle stappen van de aannemer betrokken geweest”, aldus In ’t Root. De jury waardeert vooral de tegenstellingen tussen de massa van het beton en de transparantie van het glas, de duurzaamheid van het beton en de warmte van hout.

De winnaars van de Betonprijs 2011 worden op 16 november bekendgemaakt. De jury selecteerde zestien genomineerden in zes categorieën uit 98 inzendingen. “Het lijkt te kloppen dat in slechte tijden meer aan innovatie wordt gedaan, zowel qua techniek als samenwerking”, concludeert Frens Pries, directeur van de Betonvereniging en secretaris van de jury onder voorzitterschap van Wienke Bodewes, algemeen directeur van belegger-ontwikkelaar Amvest.

Twee van de genomineerde projecten zijn in het buitenland uitgevoerd. Zij vallen binnen het criterium ‘herkenbare Nederlandse betrokkenheid’.

Reageer op dit artikel