nieuws

Ballast ziet markt niet verbeteren

bouwbreed Premium

De regionale bouwbedrijven van Ballast Nedam hebben in het derde kwartaal van dit jaar verlies geleden. Het concern handhaaft niettemin zijn winstverwachting.

De bouwonderneming uit Nieuwegein maakte dat vrijdag bekend via een tussentijds handelsbericht.

Hoe groot de verliezen zijn wil Ballast Nedam niet zeggen. De rode cijfers zijn volgens de bouwer veroorzaakt door de slechte marktomstandigheden. Behalve de regionale bouwbedrijven kon ook de projectontwikkelingstak zich niet aan de malaise onttrekken en boekte een negatief resultaat.

Volgens Ballast Nedam zijn de markten in het derde kwartaal “verre van verbeterd” en blijven ze gekenmerkt door toenemende concurrentie en prijsdruk. “Door de aanhoudende turbulentie op de financiële markten gaan we ervan uit dat dit beeld de komende tijd niet zal veranderen”, aldus de directie.

Eind vorige maand maakte Ballast Nedam al bekend dat de vier betonfabrieken verlieslatend zijn. Om die reden is de capaciteit drastisch teruggebracht en zijn honderd arbeidsplaatsen geschrapt, ongeveer een kwart van het totaal aantal banen bij de prefabbedrijven.

Het bouwconcern blijft er niettemin bij dat de operationele winst dit jaar zal uitkomen tussen de 15 en 20 miljoen euro, een prognose die dit voorjaar al werd afgegeven. De omzet zal naar verwachting ongeveer 1,4 miljard bedragen.

Langjarige projecten

Ballast Nedam profiteert naar eigen zeggen vooral van een aantal grote langjarige projecten in infrastructuur en bouw. Bovendien wierp de strategie om zich naast integrale projecten ook op nichemarkten als industriebouw, ziekenhuizen, offshore windmolens en secundaire grondstoffen te richten, zijn vruchten af.

Zo verwierf het bedrijf onlangs een order van 45 miljoen voor de bouw van een bio-energiecentrale in Delfzijl en gaat het de funderingen bouwen voor een Duits offshorewindmolenpark – een klus met een waarde van 250 miljoen. Ballast Nedam zag tot zijn tevredenheid de orderportefeuille in de afgelopen periode toenemen van 1,7 tot 1,8miljard euro.

Reageer op dit artikel