nieuws

Baas moet verder zonder TBI-groep

bouwbreed Premium

Baas stapt uit bouwconglomeraat TBI. Via een management buy-out wordt de leverancier van technische infrastructuur verzelfstandigd.

Dat heeft Baas gisteren bekendgemaakt. Alle activiteiten en medewerkers (650) gaan in beginsel mee in het nieuwe bedrijf. Baas is leverancier van technische infrastructuur voor gas, water, elektriciteit, datatransmissie en warmte- en koudesystemen en is sinds elf jaar onderdeel van TBI.

De afgelopen jaren was Baas verliesgevend. Moederbedrijf TBI spreekt in het jongste jaarverslag van een “teleurstellende resultaatontwikkeling”. In 2010 leed Baas een verlies van 5 miljoen euro. De hele TBI groep (ruim 2 miljard omzet) leed 33 miljoen verlies.

Het afstoten van Baas door TBI heeft volgens de sinds vorig jaar aangestelde algemeen directeur Tiemen Schra te maken met de heroriëntatie die bij het op vier na grootste bouwbedrijf van Nederland plaatsvindt. “TBI is een projectorganisatie die vooral synergie wil bewerkstelligen bij grote bouwprojecten als de Tweede Coentunnel. Baas is een volledig ander bedrijf”, zegt Schra. “We doen veel meer kleinschalige projecten met een hoge omloopsnelheid. Wij hebben een procesorganisatie in plaats van een projectorganisatie.“

Schra ziet voldoende kansen voor Baas nu het zelfstandig verder gaat. “Het is een geweldig gezonde markt. Heel veel infrastructuur is 40 à 50 jaar oud. Dat betekent dat er de komende jaren veel werkzaamheden op ons af komen.”

Wel dient Baas zich aan te passen aan de markt, meent Schra. “We moeten een jasje aandoen dat bij ons past”, doelt hij op de plannen voor kostenreductie. Baas schrapt ondersteunende functies, het gaat om 15 arbeidsplaatsen. Ook wordt afscheid genomen van het pand in Capelle aan den IJssel. “Bij elkaar betekent dat een behoorlijke reductie van de indirecte kosten.”

De komende jaren gaat Baas uit van een omzet van 80 miljoen euro. Schra: “We hebben dat op een hele conservatieve manier gecalculeerd. Maar eigenlijk is omzet niet het belangrijkste. Het gaat om rendement en continuïteit.”

Reageer op dit artikel