nieuws

Achterdeur

bouwbreed Premium

Een nieuw gezicht en, naar ik hoop, ook een nieuw geluid in Cobouw. Ik vind het leuk en vooral een hele uitdaging, dat ik als algemeen directeur van een middelgrote ontwikkelende bouwonderneming elke twee weken met mijn ‘Brabantse ogen’ naar de wereld van bouwen en wonen mag kijken. Een goed voorbeeld daarvan is misschien de […]

Een nieuw gezicht en, naar ik hoop, ook een nieuw geluid in Cobouw. Ik vind het leuk en vooral een hele uitdaging, dat ik als algemeen directeur van een middelgrote ontwikkelende bouwonderneming elke twee weken met mijn ‘Brabantse ogen’ naar de wereld van bouwen en wonen mag kijken.

Een goed voorbeeld daarvan is misschien de discussie over het op gang brengen van de woningmarkt. De focus ligt op het aanzwengelen van de nieuwbouw om er voor te zorgen dat we zo’n 40.000 tot 60.000 woningen per jaar kunnen bouwen. Feitelijk hebben we het dan over minder dan één procent van onze woningvoorraad van ruwweg 7,5 miljoen woningen. Onze ogen zijn vaak gericht op de voordeur, lees nieuwbouw, terwijl we niet letten op de achterdeur. Met andere woorden, we moeten er vooral voor zorgen dat de kwaliteit van de bestaande voorraad niet achteruit gaat.

Ik heb het dan bijvoorbeeld over de woningen in de zogenoemde bloemkoolwijken die wij in de jaren zeventig en tachtig hebben gerealiseerd. Men woont daar over het algemeen nog prettig, maar toch knaagt de tand des tijds hard aan deze woningen. Het is de opgave voor de komende jaren om het wonen in deze buurten prettig te houden. Maar dat kan alleen als wij de woonwensen van de bewoners honoreren. Consumentgericht renoveren. Waar mogelijk optoppen en uitbuiken. Dus een etage er op en de mogelijkheden benutten om de woningen op de begane grond uit te bouwen. Ik hoor u denken: veel is er in die wijken toch nog niet aan de hand? Klopt, maar we moeten de brand niet pas blussen als de vlammen het dak uitslaan. Noem het pre-stadsvernieuwing waarbij we, anders dan de aanpak in de jaren tachtig, er preventief voor zorgen dat deze buurten niet in een neerwaartse spiraal terechtkomen. ‘BuurtBouwen’ noemen we dat binnen onze organisatie.

Dat is niet eenvoudig. Het vergt samenwerking, ketenintegratie, het in elkaar schuiven van procedures en goede communicatie. Maar het is wel dé uitdaging waar we voor staan. Want de achterdeur open laten staan geeft op termijn grote problemen.

Algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel