nieuws

Wilde draak steekt kop in het zand

bouwbreed

De ‘wilde draak’ steekt zijn kop in het zand. De speciaal ontwikkelde zogeheten Wild Dragon sleepkop van IHC Merwede stelt het Chinese Qangtze Estuary Waterway Administration Bureau MOT in staat effectief te baggeren in een uitgestrekt gebied bij de monding van de Yangze rivier.

De stroomsnelheid kan daar flink oplopen en het zand ligt er vast op de bodem. Twee omstandigheden die een speciale baggerkop vereisen. Een normale sleepkop zou over het vast liggende zand heenglijden zonder veel los te krijgen.

De Chinese opdrachtgever sloot drie jaar geleden met IHC Merwede een contract af voor de bouw van zijn sleephopperzuiger Chang jiang Kou 01 met de speciaal voor dit schip ontwikkelde ‘wildedrakensleepkop’. De bouw op de werf in Kinderdijk begon eind vorig jaar. Afgelopen weekeinde was de tewaterlating.

Het schip heeft een hoppercapaciteit van 12.000 kubieke meter, is 132 meter lang, 27,30 meter breed en heeft een holte van 10 meter. De maximale diepgang is uitgerekend op 8,37 meter en de baggerdiepte gaat tot 25 meter. Aan boord is ruimte voor 37 bemanningsleden. De afbouw gaat in het water verder en duurt tot in het tweede kwartaal van 2012.

Bijzonder aan de sleepkop is dat deze zich stevig vastwoelt in het vaste zand waardoor dat makkelijker kan worden losgemaakt en meegezogen. De werf heeft de sleepkop gepatenteerd en levert hem zo nodig ook voor andere schepen.

Reageer op dit artikel