nieuws

Weinig verandering aan top Britse bouwers

bouwbreed Premium

Aan de top van de Britse bouw hebben zich nauwelijks veranderingen voorgedaan. De grootste vijf bouw- en dienstenbedrijven nemen in de top 100 dezelfde positie in als vorig jaar.

In de tweede laag is BAM Construct wel twee plaatsen opgeschoven maar er net niet in geslaagd de bovenste tien te bereiken. BAM Nuttall ging vijf plaatsen omhoog naar de 22ste plaats en is daarmee één van de sterkste stijgers terwijl de Britse tak van Volker Wessels één plaatsje daalde en nu de 25ste positie inneemt.

De toplijst van Britse bouwers, die jaarlijks wordt opgesteld door het bouwvakblad Construction News, wordt al jaren aangevoerd door Balfour Beatty. Dit jaar komt die gigant uit op een omzet van 10,5 miljard pond waarmee het voor het eerst de grens van 10 miljard heeft gehaald. Op grote afstand volgt Carillion dat met 5,1 miljard pond nog niet de helft van de omzet van de koploper haalt. Laing O’Rourke, het grootste private bouwbedrijf van het land, komt met 3,3 miljard pond op plaats drie terwijl de nummers vier en vijf Morgan Sindall en Kier beide rond de twee miljard pond omzet zitten.

Mitie

Bij de volgende vijfplaatsen hebben zich wel verschuivingen voorgedaan. Zo is Mitie met een omzet van bijna 1,9 miljard pond opgerukt naar de zesde plaats waarbij het stuivertje heeft gewisseld met Vinci dat met 1,7 miljard pond nu achtste staat. Daartussenin komt Interserve met een omzet van ruim 1,8 miljard. Skanska staat weer onveranderd op 9 met een goede 1,2 miljard terwijl Galliford Try met 1,2 miljard een plaats op rukte en daarmee net boven BAM Construct staat dat met ruim een miljard pond positie elf inneemt.

Van de tien grootste ondernemingen op deze lijst zagen er acht hun omzet in het vorige boekjaar dalen. Die daling is het sterkst bij de beide ‘buitenlanders’ Vinci en Skanska die elk 18 procent op hun Britse activiteiten moesten inleveren.

Alleen Balfour Beatty (plus 3 procent) en Mitie (plus tien procent) konden de verkopen nog opvoeren. Voor BAM Construct komt Construction News op een omzetdaling van negen procent maar dat wordt voor een deel gecompenseerd door zusterbedrijf BAM Nuttall dat de omzet juist met acht procent op kon voeren.

Reageer op dit artikel