nieuws

Vroeg kennismaken met techniek

bouwbreed

Scholieren op jonge leeftijd interesseren voor techniek. Met dat doel voor ogen, ontwikkelen Ingenieursbureau Royal Haskoning en Ingenieursbureau Amsterdam samen een nieuw onderwijsprogramma. Dat hebben de samenwerkingspartners bekendgemaakt.

Het initiatief voor de samenwerking werd genomen vanuit het project Techniek Ambassadeur. Via dit project worden in samenwerking met het onderwijs en het bedrijfsleven kinderen op de basisschool gewezen op de mogelijkheden van wetenschap en techniek. Dat gebeurt onder meer door middel van gastlessen en bedrijfsbezoeken. Met als doel dat ze straks in het voortgezet onderwijs voor exact zullen kiezen.

Zowel Haskoning als Ingenieursbureau Amsterdam ondersteunt het initiatief van harte. “Wij vinden het belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met techniek”, zegt Rogier Schravendeel die het project vanuit Royal Haskoning ondersteund. “Dit kan een basis vormen voor de toekomstige beroepskeuze en dat is hard nodig, want in Nederland is nog steeds een groot tekort aan hoger opgeleid technisch personeel.”

Inmiddels hebben Haskoning en Ingenieursbureau Amsterdam samen met basisschool het Podium op IJburg de lesmodule ‘Nieuw land maken’ bedacht. Het gaat om een lesmodule die leerlingen van groep 8 de mogelijkheid biedt zelf te ontdekken welke rol techniek heeft gespeeld bij de ontwikkeling van IJburg.

Om het voor de kinderen aantrekkelijk te maken, mogen ze zelf een stuk straat aanleggen op IJburg. Ook krijgen ze tijdens een rondleiding door een nieuw gebouw te horen waar alle kabels en leidingen nu eigenlijk voor nodig zijn. Basisschool Het Podium is als eerste begonnen met de nieuwe lesmodule. Komend schooljaar kunnen ook andere basisscholen op IJburg ervan gebruik maken.

Reageer op dit artikel