nieuws

Vinylvloer doodt bacteriën onder invloed van licht

bouwbreed

Vinylvloeren met microscopische zilverdeeltjes en titaniumdioxide helpen gevaarlijke bacteriën bestrijden. De Hongaarse fabrikant Graboplast zegt de eerste te zijn die zulke vinylvloeren maakt. Royal Campen in Kampen is de Nederlandse importeur van de Grabo Silver Knight.

René Bronwasser van Royal Campen noemt de vloer een alternatief voor ontsmettingsmiddelen en regelmatige reiniging. De Hongaarse vinylvloer desinfecteert zichzelf onder invloed van licht. “Proeven leren dat 99 procent van de bacteriën binnen acht uur wordt gedood.” Traditioneel ontsmetten en schoonmaken helpt wat hem betreft weinig. “Dat kost veel tijd terwijl bacteriën zich in hoog tempo blijven vermenigvuldigen.”

De afmetingen van de zilverdeeltjes en het titaniumdioxide liggen in het nanobereik. Het zilver is funest voor micro-organismen. Het titaniumdioxide helpt de lucht te zuiveren waardoor mede de voedingsbodem voor bacteriën verdwijnt. De toevoegingen zitten in de slijtlaag van het vinyl en zijn er door en door in verdeeld. Mede daardoor blijft de actieve werking net zo lang bestaan als de vloer meegaat. Bronwasser gaat dan uit van vijftien tot twintig jaar.

Ziekenhuizen

De Grabo Silver Knight is wat Brongers betreft goed te gebruiken in onder meer ziekenhuizen en verzorgingstehuizen en andere gebouwen waar een hoge mate van hygiëne nodig is. De vloer komt op rollen tot 2 meter breed. Aan het einde van de levensduur kan het materiaal weer worden herverwerkt tot een nieuwe bacteriedodende vinylvloer.

De Hongaarse vloer is duurder in de aanschaf dan een conventionele vinylvloer. Bronwasser: “De loonkosten in Hongarije zijn echter nog lager dan hier; de meerprijs wordt op die manier gecompenseerd.” Royal Campen zegt de werking van de vloer te kunnen garanderen met rapporten van onafhankelijke onderzoeksinstituten. In Nederland is de vloer nog niet toegepast. In de Verenigde Staten heeft in Bronwassers woorden een aantal ziekenhuizen de vinylvloer laten leggen.

Reageer op dit artikel