nieuws

Verhagen: Oprichten bv 90 procent goedkoper

bouwbreed

Ondernemers die een besloten vennootschap (bv) oprichten, hebben daar straks geen notariële akte meer voor nodig. Ook het verplichte startkapitaal wordt afgeschaft.

Volgens minister Verhagen (economische zaken) nemen de administratieve kosten bij het oprichten van een bv door de beide maatregelen met 90 procent af. “Als ondernemer ben je al snel meer dan duizend euro kwijt aan notariskosten”, aldus Verhagen. “Door het oprichten van een bv makkelijker en goedkoper te maken geef dit kabinet ondernemers de ruimte om te ondernemen.”

Voor meer ingewikkelde constructies, waar er aandelen te verdelen zijn, blijft een notariële akte nodig. Ondernemers kunnen daarnaast straks zelf kiezen welk bedrag ze bij de oprichting inbrengen. Het minimum van 18.000 euro geldt dan niet meer.

Het zal echter nog wel even duren voordat die laatste maatregel een feit is. Het wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt wordt pas volgend jaar naar de Tweede Kamer gestuurd.

MKB-Nederland is alvast erg blij met de “lastenverlichting”. “Voor veel mensen die een onderneming beginnen zijn de administratieve lasten een struikelblok”, zegt de ondernemersorganisatie in een reactie.

Reageer op dit artikel