nieuws

Truckmixer op biogas doorbraak in zwaar transport

bouwbreed

Truckmixer op biogas doorbraak in zwaar transport

Maar liefst 30 procent minder uitstoot van het luchtverontreinigende CO2 heeft de zware truckmixer die betonmortelproducent Mebin afgelopen vrijdag 2 september in Rotterdam officieel in gebruik nam. De uitstootreductie wordt bereikt doordat de vijfassige truckmixer van het merk MAN gedeeltelijk (circa 30 procent) op biogas rijdt. Voor een dergelijk zwaar bouwvoertuig is dat een hele doorbraak, zo onderschrijft ir. Marcel Adriaans, directeur Techniek & Speciale Projecten van Mebin.

“Wij hopen in 2020 het gehele wagenpark te hebben vervangen door duurzame mixers. Dat wil niet zeggen dat die allemaal op biogas zullen rijden, want we kijken ook naar andere brandstoftechnieken. Deze 13,5 kuubs truckmixer is een eerste stap. Het is bij Mebin standaardbeleid om in moderne technieke te investeren. Mocht de invoering van Euro6 uitblijven, dan is dit in ieder geval een goed alternatief,” aldus Adriaans.

Project duurzaamheid

De truckmixer op biogas en diesel werd onder grote belangstelling overgedragen aan Mebin. Dat had de festiviteiten namelijk slim gekoppeld aan de jaarlijkse grote klantendag in de regio Rotterdam. Mebin ervaart steeds meer dat de afnemers van betonmortel aandacht hebben voor de milieueffecten van het bouwen. Mevrouw Ronel Dielissen-Kleinjans, algemeen directeur Mebin, wees in dat verband op het project ‘Duurzaamheid in de cement- en betonketen’ van MVO Nederland. Dat project betekent ook: meer transport over water en beter kijken naar de besparingsmogelijkheden bij transport over de weg

Zwaarste categorie

Voor het transport van de betonmortel staan Mebin in eigen beheer ongeveer 220 truckmixers ter beschikking. De transportcapaciteit daarvan varieert van 6 tot 13,5 kuub. De truckmixer op biogas behoort dan ook, mede vanwege zijn voorbeeldfunctie, tot de zwaarste categorie.

Volgens Casper van Velden van de MAN dealer uit Barendrecht is de truckmixer een van de eerste zware aardgaswagens op de Nederlandse wegen. Hij zal vooral dienst doen in de regio Rotterdam, waar Mebin ondermeer de enorme hoeveelheden betonmortel voor de kademuren van Maasvlakte 2 levert.

Meer info: www.mebin.nl en www.mantruckandbus.nl.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels