nieuws

Tenderned operationeel

bouwbreed

-De eerste fase van Tenderned is klaar voor landelijk gebruik. Dat bevestigt directeur Wouter van Stolwijk van Pianoo – waar Tenderned onder valt – tegenover Cobouw. De opvolger van de Aanbestedingskalender wacht niet op de nieuwe Aanbestedingswet.

De oplevering is alweer maanden vertraagd, maar nog ruim op tijd voordat de nieuwe Aanbestedingswet in werking treedt. De wet stelt gebruik van Tenderned verplicht voor alle openbare aankondigingen van overheidsopdrachten.

De ontwikkeling van het ict-systeem, dat onder het ministerie van Economische Zaken valt, is niet over rozen gegaan. De samenwerking met ICTU is stopgezet en oud-minister Van der Hoeven heeft halverwege de stekker uit het project getrokken. De nieuwe directeur verwachtte in 2009 nog het jaar erop op te kunnen leveren. Het is bijna een jaar later geworden, maar de bijbehorende wet staat pas na Prinsjesdag op de politieke agenda in de Tweede Kamer en treedt pas op z’n vroegst begin 2012 in werking.

De kosten zijn inmiddels opgelopen tot ruim 20 miljoen euro en dekt de eerste en tweede fase. De tweede fase – met bedrijvenregister en uploaden offerte – volgt volgend jaar, maar voor de derde fase waarbij ook de mogelijkheid van veilen en onderhandelen hoort, is nog altijd geen budget. Van Stolwijk bepleit de beslissing daarover naar volgend jaar te schuiven: “Laat het systeem zich eerste bewijzen en ‘settelen’, aansluitend weten gebruikers veel beter wat ze nog graag aan extra mogelijkheden willen.”

E-gids

De directeur van Pianoo wacht niet met de lancering van de eerste fase. Afgelopen zomer is uitgebreid getest met een beperkte groep potentiële gebruikers. Sinds kort is het systeem in de lucht en kunnen partijen zich aanmelden. Inmiddels staan 87 aankondigingen op de site van 29 verschillende organisaties. Een extra e-gids loodst de opdrachtgever door het opstellen van publicaties en de eerste informatiebijeenkomsten zijn achter de rug. Het officiële startsein is later dit najaar. Tenderned heeft geen last gehad van het gedoe rond Diginotar omdat de organisatie met andere beveiligingscetrificaten werkt. Het is overigens nog altijd onduidelijk hoe het nieuwe systeem zal functioneren naast de bestaande Aanbestedingskalender.

Fasering Tenderned

Projecten in fasen 1, 2 en 3: 1 opstellen publicatie

1 publiceren aankondiging (TED)

1 uploaden bestek

1 raadplegen aankondigingen

1 downloaden bestek

2 bedrijvenregister

2 aanmelden/inschrijven

2 uploaden offerte

2 openen aanmelding/inschrijving

2 downloaden offerte

3 selectie- en gunningsondersteuning

3 onderhandelen

3 elektronisch loten

3 elektronisch veilen

3 publiceren gunning (TED)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels