nieuws

Talent zoekt snel andere werkgever

bouwbreed

Academici en hbo’ers die overtuigd zijn van hun eigen talent, wisselen eerder van baan dan hoogopgeleiden die het minder hoog in de bol hebben.

Dat blijkt uit het onderzoek Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS), een gezamenlijk initiatief van Yacht, Randstad en Tempo Team. Er waren bijna 1900 respondenten, werkzaam in onder meer de bouw, civiele techniek en ruimtelijke ordening.

Volgens Dick Koopman, directeur Marketing, Competences & Communicatie van Yacht, moeten ondernemers er rekening mee houden dat talenten meestal voor slechts beperkte tijd aan een organisatie kunnen worden gebonden. “Het idee van talentmanagement staat dus onder druk”, zegt Koopman. “Terwijl talenten essentieel zijn voor je organisatie. Erg is dat allemaal niet omdat je je erop kunt inrichten. Organisaties die zich bewust zijn van de steeds sneller veranderde economische wereld om zich heen, kunnen daar hun voordeel mee doen.”

Daar staat tegenover dat ruim de helft van de ondervraagden, 65 procent, bereid is samen te werken in talentenpools die bedrijven onderling organiseren. “Zo kan het dus zijn dat je in overleg eerst bij bedrijf A en dan bij bedrijf B gaat werken”, legt Koopman uit. “Wat misschien dus helemaal geen gek idee is om de problemen op de arbeidsmarkt op te lossen en om talent te boeien.” Hij adviseert bedrijven daarom op dit punt te gaan samenwerken.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat traineeships vooral populair zijn onder studenten van technische, bedrijfskundige en bestuurlijke opleidingen. Toch is het de vraag of zulke programma’s talenten vasthouden. In het algemeen wil 20 procent van de hoogopgeleiden maximaal vier jaar voor dezelfde baas werken. Onder de 30 jaar is dit 41 procent.

Reageer op dit artikel