nieuws

Studentenhuisvesting

bouwbreed

De minimale omvang en andere eisen in het Bouwbesluit maken studentenwoningen onnodig duur. Studenten vragen daar ook niet om, dus laat de vraag de grootte bepalen, vindt een aantal markt-partijen.

‘Meer marktvraag bij studenten woning’

Tot 2020 zijn er in Nederland nog minstens 85.000 studentekamers nodig. Daarin wil een aantal ontwikkelaars en beheerders best enkele honderden miljoenen in investeren. De bouwregels maken ze het wel lastig waardoor ‘trucs’ moeten worden verzonnen.

“Als je studentenwoningen bouwt dan moeten die voldoen aan eisen zoals grootte, duurbreedte, oppervlak van de natte ruimte en dat soort zaken. En dat terwijl studenten vaak heel andere wensen hebben”, weet Charlie MacGregor.

Hij is directeur van CityLiving, een studentenhotel waar volledig ingerichte kamers per dag of per maand kunnen worden gehuurd voor 600 tot 800 euro in de maand. Als het woningen waren, vielen ze onder sociale woningbouw en zou de huur slechts 300 euro mogen zijn.

“Voor die prijs vind je geen belegger of bank die daar zijn geld in wil steken. Dat is volstrekt onrendabel”, aldus MacGregor. Met ontwikkelaars als AM, Bouwfonds, Volker Wesselsdochter Credo en corporaties De Key, Stadgenoot en Ymere zijn concepten ontwikkeld die in verschillende steden in Nederland en Belgiëgestalte moeten krijgen. “In vijf jaar tijd willen we 5000 kamers bouwen in zo’n 20 projecten. Momenteel hebben we vijf projecten in uitvoering. Daar komen er nog zeven in nederland en twee in Belgiëbij”, aldus MacGregor die in Engeland al de nodige ervaring heeft opgedaan met nieuwe vormen van studentenhuisvesting.

Om dat goed van de grond te kunnen krijgen, bepleiten de marktpartijen een grondige herziening van de regels rond studentenhuisvesting. Behalve versimpeling van de regels van het Bouwbesluit voor studentenhuisvesting moeten ook andere huurcontracten mogelijk worden zodat internationale studenten voor een vast afgesproken periode onder dak zijn tegen marktconforme prijzen.

Reageer op dit artikel