nieuws

‘Stoffer en blik nodig voor Bouwbesluit’

bouwbreed Premium

‘Stoffer en blik nodig voor Bouwbesluit’

Ondanks het Veegbesluit blijven er kapitale fouten staan in het nieuwe Bouwbesluit. Daarvoor waarschuwt het Expertisecentrum Regelgeving Bouw.

Het Veegbesluit dat vanaf 2012 naast het nieuwe Bouwbesluit zal bestaan, is op de laatste dag voor de zomervakantie van Kamerleden bedacht als slimme truc van minister Donner(Wonen). Hij voorkwam daarmee de zoveelste vertraging van het omstreden nieuwe Bouwbesluit, terwijl hij in het Veegbesluit de overgebleven fouten kan herstellen.  Hoewel de inhoud van het Veegbesluit nog niet is gepresenteerd, heeft het ERB weinig vertrouwen in de herstelpoging. “Helaas lijken we er niet veel mee op te schieten”, zegt een teleurgestelde Marcel Groosman van het ERB. “Ik vrees dat we ook na 2012 nog veel reparatieregels nodig hebben.” Hij baseert zich op gesprekken met verschillende betrokken partijen die zich buigen over het Veegbesluit.

Het ERB verzet zich al langer tegen de wijze waarop de nieuwe bouwregels tot stand komen. Volgens de stichting zette het ministerie van Wonen te rigoureus het mes in het Bouwbesluit. In 2010 kreeg het ERB via de Tweede Kamer voor elkaar dat de regels geevalueerd werden. Uit die evaluatie bleek dat er inderdaad fouten in het Bouwbesluit stonden. De regels werden aangepast, maar kort voor de zomer bleek dat er nog steeds fouten in het Bouwbesluit stonden. De Tweede Kamer gaat dit najaar nog in debat over het Veegbesluit. Groosman rekent niet op uitstel. “Om één of andere manier reden moet het Bouwbesluit nu worden doorgedrukt. Ik weet niet met welke politieke krachten dat te maken heeft, maar het pakt in elkaar geval slecht uit voor de bouw. Misschien dat Kamerleden met een aantal moties nog wat voor elkaar kunnen krijgen.”

SP’er Paulus Jansen sluit zich in elk geval aan bij de zorgen van het ERB. Gisteren twitterde hij: “Gesproken met Expertisecentrum Regelgeving Bouw over nieuwe #Bouwbesluit. Conclusie: na Veegbesluit is nog stoffer- en blikbesluit nodig.”

 

Reageer op dit artikel