nieuws

Stimulans voor duurzame ontwikkeling van beton

bouwbreed

CRH opent deze week het Sustainable Concrete Centre in Oosterhout. De bedrijvengroep gaat vanuit dit centrum de duurzame ontwikkeling van beton stimuleren.

“Het is een signaal aan de markt dat we duurzaamheid serieus nemen”, aldus Mantijn van Leeuwen, directeur van het CRH Sustainable Concrete Centre. “Eind deze week wordt het centrum intern gelanceerd, maar we gaan ook partners buiten CRH erbij betrekken. We verwachten veel ontwikkelingen in de markt en de techniek. Zelfverdichtend beton zal nog een evolutie doormaken. Ook valt te denken aan minder en ander materiaalgebruik, zoals bij ultrahogesterktebeton (uhsb) en vezelbeton. We willen kennis uit de academische wereld naar de bedrijven brengen. We verwachten de komende vijf jaar veel ontwikkelingen in de markt.”

Van Leeuwen benadrukt dat CRH het initiatief doorzet ondanks de crisis in de bouw. Verantwoordelijkheid voor de duurzame ontwikkeling past binnen de strategie van CRH.

Virtueel lab

Het centrum wordt gevestigd in een voormalig gebouw van Dycore dat eigendom is van CRH. Het krijgt een virtueel laboratorium met een intern en extern ict-netwerk, dat de bestaande laboratoria met elkaar verbindt. Het initiatief is genomen door Cementbouw (onderdeel van CRH EMAT) en CRH Concrete Products (onderdeel van CRH EPD).

Het centrum richt zich in eerste instantie op de Benelux, maar moet op termijn een rol spelen in Europa. Directeur Van Leeuwen is chemisch technoloog. Hij was eerder directeur business development bij Holcim Nederland en hij leidt de werkgroep duurzaamheid van de BFBN, de branchevereniging van betonproducenten in Nederland.

Reageer op dit artikel