nieuws

Stenen storten met precisie

bouwbreed

Stenen storten met precisie

Met een verbeterd valpijpsysteem heeft Tideway tot op de decimeter nauwkeurig steenbestorting aangebracht rondom de voet van een offshore platform bij de kust van Canada.

Het Inclined Fallpipe System, of IFPS, dat Tideway ontwikkelde kan bij hoge golfslag en sterke stroming nog steeds nauwkeurig werken. De lange valpijp van 50 meter maakte het mogelijk de stenen ter bescherming van de voet van het platform Deep Panuke heel nauwkeurig op de zeebodem neer te leggen. Ook zijn de leidingen van en naar het gasplatform 250 kilometer uit de kust van Nova Scotia beschermd met steenbestortingen. Nog dit jaar moet het veld het eerste gas gaan leveren.

Tideway richt zich met haar moederconcern Deme op het maken van aanlandingen voor de olie en gasindustrie, grondwerk op ondiep water en civieltechnische overgangen van land en water. Bij het Bredase bedrijf werken 250 mensen. Het zoeken naar olie- en gas op steeds moeilijker bereikbare plaatsen met huizenhoge golven en sterke stromingen op het zeebed, bracht het bedrijf tot de ontwikkeling van IFPS. De specialisten uit Breda verwachten de techniek ook toe te passen rondom de fundering van windmolens op zee. De sterke stroming leidt snel tot erosie rond de poten. Met de nauwkeurig aangebrachte steenbestorting verwacht Tideway de hoge turbines onder de meest extreme omstandigheden stabiel te houden.

Reageer op dit artikel