nieuws

Staal en piepschuim vervangen hout

bouwbreed

Staal en piepschuim vervangen hout
h

Aannemersbedrijf Bedet uit Hoogblokland bij Arkel vervangt een houten vloer door een renovatievloer van VBI uit Huissen, met stalen liggers en polystyreen vulstukken.

Vloer gerenoveerd met systeem VBI

Het betreft een vrijstaand huis aan de Bazeldijk. “De opdrachtgever wil vloerverwarming en een natuurstenen vloerafwerking. De houten vloer was niet geschikt, maar ook in een slechte staat. We dachten aan een vloer van betonbalken en piepschuim broodjes, maar betonbalken van zo’n 4,5 meter lang zijn te zwaar voor twee mensen. Op de Bouwkontaktdagen in de Evenementenhal in Gorinchem zagen we het renovatiesysteem van VBI”, aldus Joost Bedet. Samen met de opdrachtgever koos hij voor het renovatiesysteem met I-liggers van gevouwen en geklonken verduurzaamd staal. De keuze viel op vulblokken van geëxpandeerd polystyreen (eps) met koolstof, met de relatief hoge Rc-waarde van 5 m2K/W.

De woning is zo’n 60 jaar geleden op staal gebouwd. Vanwege een forse verzakking is hij zo’n 25 jaar geleden opgetild en van nieuwe funderingsmuren voorzien. Daardoor is de kruipruimte op het diepste punt 1,5 meter hoog geworden. Doordat de constructie later nog enkele centimeters is verzakt, stond de houten vloer bol op de poeren.

De renovatievloer overspant de breedte van de woonkamer zonder poeren. Hij wordt om de 90 centimeter ingekast in de draagmuren en ondersabeld met cement. Volgens Bedet is het op maat zagen van de liggers eenvoudig. De resten gaan naar de handel in oud ijzer, overbodig piepschuim kan terug naar de fabrikant. De renovatievloer van VBI wordt geleverd via de bouwmaterialenhandel.

Woordvoerder Martin Koppenhol van VBI verwacht een grote vlucht van het vloersysteem. “Overal waar houten vloeren worden vervangen, maar ook bij schade aan Kwaaitaalvloeren”, stelt hij. De inkassingen moeten voldoende ruim worden uitgevoerd, waarschuwt hij. De vloer van de woning in Hoogblokland krijgt een druklaag van 5 centimeter beton met een wapeningsnet, daarop zandcement met vloerverwarming en natuurstenen tegels. Volgens aannemer Bedet is de vloer zo’n 30 procent duurder dan een vergelijkbare met betonnen liggers, maar het verschil kan worden terugverdiend doordat de bijbehorende arbeids- en bouwplaatskosten lager zijn.

Reageer op dit artikel