nieuws

Schadevrij ontmantelen van stijlkamers Fries Museum

bouwbreed

Ruim 6000 tegeltjes, lambrisering en plafonds van twee Hindelooper stijlkamers van het Fries Museum in Leeuwarden worden ontmanteld.

In het nieuwe museum, dat in 2013 opengaat, wordt een van de stijlkamers heringericht. In de grote stijlkamer tikt tegelrestorator Arno van Sabben de tegeltjes met hamer en beitel van de muur die een zetlaag heeft van kalk. Met een diamantzaagje maakt hij de voeg van de wand vrij, waarna hij in de muur naast de tegel tikt die er vervolgens uit trilt. Van Sabben, gespecialiseerd in het schadevrij verwijderen van antieken tegels: “We maken ze schoon, documenteren ze en fotograferen ze.”

Houtrestorator Niels van Doorn bikt de ‘koek’ van de tegels die genummerd liggen opgeslagen in houten kistjes. Ook de losgemaakte houtonderdelen krijgen een codering.

De wanden zijn al bijna voor de helft tegelloos, waardoor hout en riet zichtbaar zijn. De stijlkamers zijn sinds hun plaatsing in het museum in 1881, grote publiekstrekkers. Opvallend is dat de meest authentieke tegels, de 17de-eeuwse, in de 19de eeuw zijn weggestopt op de onderste twee rijen langs de plinten. Eén wand is bedekt met 19de-eeuwse Makkumer tegeltjes met bijbelse motieven.

Houtrestoratoren Michiel van den Endt en Niels van Doorn hebben de eikenhouten lambrisering in de andere stijlkamer al losgemaakt. Deze was met een houtconstructie aan de muur vastgetimmerd. “Daar werd gewoon restmateriaal voor gebruikt,” vertelt Van Doorn. Het houten, beschilderde schot wordt met de hand doormidden gezaagd, omdat het anders niet door de kleine deur van de stijlkamer past. Daarvoor gebruikt Van Doorn Japanse trekzagen. “De tandjes zijn fijner en ze veroorzaken minder stof. Je kunt er rechter en dunner mee zagen,” verklaart hij. Van den Endt probeert de houten onderdelen zo groot mogelijk los te maken. “Dan kun je ze ook gemakkelijker reconstrueren.” Het Fries Museum besteedde het werk aan, aldus hoofd collectievorming Frank van der Velden. “Je wilt geen enkel risico lopen en dus moet je echte experts hebben.”

Reageer op dit artikel