nieuws

Randgemeenten Rotterdam bouwen te veel dure huizen

bouwbreed

De gemeente Rotterdam wil dat de buurgemeenten veel minder dure en middeldure huizen gaan bouwen. Zo moet een uittocht van goed verdienende Rotterdammers naar de randgemeenten worden voorkomen.

Dat staat in het Nationaal programma Kwaliteitssprong Zuid dat maandag is ondertekend door minister Piet Hein Donner (binnenlandse zaken) en burgemeester Ahmed Aboutaleb. Het richt zich op zeven zogeheten focuswijken. Het gaat om Feijenoord, Carnisse, Tarwewijk, Afrikaanderwijk, Oud-Charlois, Bloemhof en Hillesluis. Volgens het programma trekken inwoners van Rotterdam Zuid die het kunnen betalen massaal naar de randgemeenten. Hun plaatsen worden ingenomen door mensen met lage inkomens. “Een interventie is daarom noodzakelijk”, zo staat in het programma. Het dringt aan op: “Een zeer terughoudend bouwprogramma voor de regiogemeenten waar het gaat om (middel)dure woningen die concurreren met de Kwaliteitssprong Zuid.”

De kwaliteitssprong houdt onder meer in dat 35.000 woningen van de 105.000 huizen in het gebied moeten worden gesloopt of gerenoveerd. Het gaat hierbij om 12.000 corporatiewoningen en 23.000 huizen in particulier bezit. Het programma wijst er op dat veel huizen verouderd zijn en slecht onderhouden. De huizen worden gekenmerkt door een lage en zelfs dalende WOZ-waarde. De rotte plekken moeten worden vervangen door kwalitatief betere huizen. Ook is het nodig dat het gebied beter bereikbaar wordt. Daarom moet de wijk onder meer een intercitystation krijgen en worden aangesloten op het metronet. Verder staat een opknapbeurt voor de buitenruimte op het programma. Vooralsnog is onbekend hoeveel de ‘kwaliteitssprong’ van Rotterdam-Zuid in totaal gaat kosten en hoe deze gefinancierd gaat worden. Nadat er definitieve plannen hiervoor zijn ontwikkeld, wordt hierover meer duidelijk.

Reageer op dit artikel