nieuws

Plan B voor luchthaven in Twente

bouwbreed

Veel vertrouwen heeft burgemeester Frank Kerckhaert van Hengelo nooit gehad in de aanbesteding van een burgerluchthaven in Twente, zoals die momenteel loopt. Als dit proces niet slaagt – er zijn nu drie serieuze kandidaten – heeft hij een plan B. Van de voormalige militaire luchthaven in Enschede een business-airport maken dat geëxploiteerd wordt door een Chinese multinational.

Waarom gooit u uitgerekend nu dit balletje op, terwijl het aanbestedingsproces in een cruciale fase is aanbeland?

“Ik denk mee in de doorontwikkeling van de Twentse economie. Wellicht kan mijn idee de gebiedsontwikkelaars nog meer stimuleren in het voornemen om de luchthavenlocatie zo rendabel mogelijk te maken. Kijk, de afgelopen jaren zijn al veel vruchteloze pogingen gedaan om op deze locatie een burgerluchthaven van de grond te krijgen. Ik geloof niet zozeer in deze bestemming. Een business-airport biedt volgens mij veel meer economische toegevoegde waarde voor Twente.”

U treedt hier niet op als stoorzender?

“Nee, zo zie ik dat helemaal niet. Ik loop al jarenlang met dit plan rond. Begrijp me goed, er is geen concreet plan, er is nog geen kandidaat-Chinese multinational die interesse heeft getoond in de aankoop en exploitatie van het gebied. Maar ik zie een groeiende belangstelling vanuit China om in Europa productie- en ontwikkellocaties te vestigen. Twente heeft een vliegveld met ruimte voor bedrijventerrein; een ideale vestigingslocatie voor een Chinese multinational met toeleveranciers. In de VS zie je ook diverse business-airports.”

Aan welke type onderneming denkt u en wat is de waarde voor de economie?

“China loopt voorop met de ontwikkeling van nieuwe zonnecellen. Als er zich op het vliegveldterrein een dergelijke multinational kan vestigen met toeleveringsbedrijven eromheen dan biedt dat kansen voor de Twentse industrie in zonne-energie. Wij beschikken over een universiteit en bedrijven die hoogwaardige kennis en maakindustrie leveren. Die kunnen profiteren van zo’n Chinese business-airport die als trekker kan fungeren. Het plan zal dus ook vooral door de markt gesteund moeten worden.”

Reageer op dit artikel