nieuws

Pilotmetingen in twee Utrechtse dijken

bouwbreed

In de provincie Utrecht begint een pilot van de LiveDijk. In de Voorhavendijk in Nieuwegein, een primaire waterkering, en een veendijk langs de Grecht, worden meetsystemen aangebracht. Volgens de provincie, die met 100.000 euro in het project participeert, is het moment aangebroken dat metingen in echte dijken mogelijk zijn. De Stichting IJkdijk ontwikkelt sinds 2007 […]

In de provincie Utrecht begint een pilot van de LiveDijk. In de Voorhavendijk in Nieuwegein, een primaire waterkering, en een veendijk langs de Grecht, worden meetsystemen aangebracht. Volgens de provincie, die met 100.000 euro in het project participeert, is het moment aangebroken dat metingen in echte dijken mogelijk zijn.

De Stichting IJkdijk ontwikkelt sinds 2007 monitoringstechnieken om het gedrag van dijken in de gaten te houden. Met sensoren in de waterkeringen komen data beschikbaar voor beheer, onderhoud en risicomanagement. Aanleiding voor de onderzoeken was de kadebreuk in Wilnis in 2003.

De metingen in de twee dijken in Utrecht worden uitgevoerd door TNO en Custodia Group. De pilot is met name gericht op de vertaling van meetdata naar direct bruikbare informatie voor de beheerder.

Reageer op dit artikel