nieuws

Opkomende trend: kringlopen van materialen sluiten

bouwbreed Premium

Kringlopen van materialen sluiten is een opkomende trend in de bouwsector. Het is de volgende stap na het beperken van energiegebruik en het ontwikkelen van duurzame energie.

Maar, verantwoord materiaalgebruik vereist innovatie. Dat betoogde Jacqueline Cramer, directeur van het Utrecht Sustainability Institute (USI) op het SBR Duurzaamheidscongres in Het Klooster in Amersfoort. “Het USI is een knooppunt voor het bundelen en delen van kennis met het bedrijfsleven en de overheid. Bottum-up, dat beklijft beter dan vanuit de politiek stellen dat het moet – want dat werkt niet”, aldus Cramer. Als minister verbood zij de gloeilamp en promootte de spaarlamp. Nu pleit zij voor de led-lamp. “Hoewel ook daarin materialen zitten die schaars zullen worden. Maar de spaarlamp bevat kwik en de mensen gooien hem verkeerd weg”, zei Cramer.

Het gaat om het zoeken naar een balans tussen milieu, economie en welzijn. “Dat kan niet zonder innovatie”, stelde Cramer. “We onderzoeken hoe je kringlopen van materialen werkelijk kunt sluiten. We proberen het op ons eigen complex (De Uithof in Utrecht) en willen de natuur erheen geleiden. Gebouwen kunnen zelfs zorgen voor biodiversiteit in de omgeving.” Toekomstige verantwoorde materialen zijn volgens Cramer lichter en sterker dan de huidige, sneller te produceren, recycle- of hernieuwbaar, dunner en zelfherstellend. Als voorbeelden noemde zij verf met zonnecellen en beton met zelfherstellende eigenschappen.

De ontwikkeling van verantwoorde materialen en producten heeft consequenties voor de bouwsector. “De productie moet efficiënter, met minder energie en grondstoffen. Materialen en producten zullen veranderen. Er komen steeds meer ketens, clusters, coalities en nieuwe financiële arrangementen. We moeten draagvlak creëren in organisaties”, aldus Cramer. Volgens haar is duurzaam innoveren heel belangrijk, zet het bedrijfsleven de trend en is de politiek volgend.

De SBR wil de verantwoorde omgang met de omgeving bevorderen. Of het nu om gebouwen, bouwdelen of materialen gaat, de manier van denken verschilt niet veel, concludeert de SBR. “We moeten ons bewust blijven dat bouwdelen die uit een gebouw gehaald worden, elders weer hun functie kunnen vervullen. Of uiteindelijk op materiaalniveau hernieuwd worden, zodat we ze opnieuw als grondstof kunnen inzetten”, aldus een toelichting. Dat is de kern van verantwoord materiaalgebruik.

Reageer op dit artikel