nieuws

OM: Vastgoedfraudeurs waren parasieten

bouwbreed

Parasitisme is een kenmerk van de manier waarop de verdachten in het grote vastgoedfraudeproces opereerden. Dat zei officier van justitie Thomas Bosch gisteren op de tweede dag van het requisitoir van het Openbaar Ministerie (OM).

“De leden nestelen zich in gevestigde ondernemingen, vreten zich vast en zuigen ze vervolgens zo ver mogelijk leeg’’, aldus Bosch. “Iedere deelnemer leverde criminele betrokkenheid. De beloning op lange termijn maakte terugtreden onmogelijk. De deelnemers fraudeerden, omdat het lukte en het niet werd ontdekt. Het idee ontstond dat de fraude acceptabel was. Het succes steeg ze naar het hoofd.’’

Van V., tegen wie 7 jaar cel geëist werd, is volgens het OM “de grootste manipulator van allen. Een man die nooit het achterste van zijn tong laat zien.” Justitie ziet Van V. als het onbetwiste hoofd van de criminele organisatie van vastgoedfraudeurs en verwijt hem onder meer miljoenenverduistering, witwassen, omkoping en deelname aan een criminele organisatie.

“Van V. deed alsof hij openheid van zaken gaf, maar weigerde volledige openheid te geven over al die moeilijke betalingen’’, aldus de officier. “Hij houdt nog steeds mensen de hand boven het hoofd. In zijn eigen morele kosmos deed hij niets fout, want iedereen werd rijk.’’

Sleutelpositie

Olivier L., voormalig financieel directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, tegen wie 5 jaar wordt geëist, misbruikte volgens OM zijn sleutelpositie op een schandalige manier. “Zonder hem was het nooit gelukt zo enorm veel geld uit Bouwfonds weg te pompen’’, aldus de officier.

Will F. (eis: 5 jaar), de vastgoedman van Philips Pensioenfonds, was volgens Justitie “vooral bezig zijn eigen portemonnee te spekken’’. F.’s opvolger bij Philips, Rob L. moet van het OM 3 jaar de cel in.

Voormalig accountant Eric F. zou volgens het OM 4 jaar moeten brommen. Diederik S., de opvolger van Van V. bij Bouwfonds, hoorde 3 jaar cel eisen. Ex-accountant Jan Steven M. wacht als het aan het OM ligt dezelfde straf. Tegen “ritselaar” Jack del C. eiste het OM 2 jaar cel. Tussenpersoon Jimmy K. moet van het OM een werkstraf van 240 uur doen. Bankier Frits van H. krijgt als het aan het OM ligt een werkstraf van 60 uur.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels