nieuws

octrooiGeïsoleerde funderingspaal weert zwerfstromen

bouwbreed Premium

Een funderingspaal met een elektrisch isolerende mantel voorkomt het lopen van zwerfstromen tussen de paal en nabijgelegen stalen leidingen.

Corrosie van ondergrondse stalen pijpleidingen kan worden tegengegaan door het toepassen van een zogeheten ‘kathodische bescherming’. Het staal wordt dan elektrisch verbonden met een minder ‘edel’ metaal, bijvoorbeeld zink of aluminium, waarna een elektrische spanning op de leiding wordt gezet. Er zal dan een stroompje gaan lopen van het staal naar het zink, dat als ‘opofferingsanode’ langzaam zal wegcorroderen, terwijl de stalen ‘kathode’ ongedeerd blijft. “Als men voor bijvoorbeeld een procesinstallatie funderingspalen in de buurt van zo’n leiding zet, kan de stroom naar het wapeningsstaal van de palen lopen en zo de constructie daarboven bereiken. En dan kan het gebeuren dat ook die constructie als opofferingsanode gaat fungeren”, legt Eelco van der Sloot uit, directeur van Grondgrip – ingenieursbureau voor geo- en funderingstechniek. “Om dat te ondervangen moet die constructie zwaarder worden uitgevoerd, wat extra kosten met zich meebrengt. En ook de stroomkosten voor de kathodische bescherming worden hoger. Zwerfstromen kunnen trouwens ook worden veroorzaakt door een voorbij rijdende trein, als een stroom gaat lopen tussen de bovenleiding en de ondergrond.”

Samen met Thimo Verhoef van Funderingstechniek Noord ontwikkelde Van der Sloot een elektrisch geïsoleerde, grondgevormde funderingspaal. De isolatie bestaat uit een mantelbuis van polyetheen, die aan de buitenzijde is voorzien van ribbels voor een betere hechting aan de ondergrond. De wanddikte van de buis is 15 à 20 millimeter. De buizen hebben een standaardlengte van 5 à 6 meter, maar zijn onderling koppelbaar tot elke gewenste lengte.

Het maken van de paal begint op traditionele wijze met een stalen boorbuis die, voorzien van een losse boorpunt of voetplaat, in de grond wordt geschroefd dan wel geheid. Als de isolatie over de hele lengte van de paal moet komen, worden vervolgens de kunststof mantelbuis en de er binnen lopende stalen wapening op de boorpunt of de vloerplaat gezet, waarna het beton kan worden gestort en de boorbuis opgetrokken. Bij oppervlakkige zwerfstromen is alleen isolatie nodig aan de bovenzijde van de paal, zodat in die gevallen de kortere mantelbuis pas hoeft te worden aangebracht na het storten van het onderste deel van de paal.

De uitvinders noemden hun product de Cathodic Protection Pile, kortweg CP-Pile, en hem ondergebracht in de gezamenlijke onderneming I-Fund (www.cp-pile.nl). Begin dit jaar is in Ommen met succes een eerste project voor Gasunie afgerond, met een geschroefde paal. Over vervolgprojecten lopen nu gesprekken met ProRail en met Gasunie.

octrooinummer: NL2004056

houders: GrondGrip, Gorredijk & Funderingstechniek Noord, Manen

uitvinders: E. van der Sloot & T. Verhoef

Reageer op dit artikel