nieuws

Nieuw SOMA College toont leren in praktijk

bouwbreed

Terwijl de lessen inmiddels weer in volle gang zijn, werkt Aannemingsmaatschappij Hegeman uit Nijverdal op het Bouw & Infra Park in Harderwijk aan het nieuwe onderkomen van het SOMA College en SOMA Bedrijfsopleidingen. Onderwijs en bedrijfsleven komen in het project op verschillende niveaus samen.

Het SOMA College, landelijke vakopleiding voor de infrasector, krijgt er naast de huisvesting in de voormalige kazernepanden een nieuw ovalen onderwijsgebouw bij. De bestaande monumentale gebouwen worden gerenoveerd en heringericht. De nieuwbouw vervangt de klaslokalen die nu in een noodgebouw op het terrein zijn ondergebracht. “De capaciteit blijft gelijk”, zegt Anke van Bodegom, directeur van het SOMA College en SOMA Bedrijfsopleidingen. “Ondanks de ontwikkelingen in de markt zitten de opleidingen steeds vol, maar we kiezen voor kwaliteit in plaats van groei.”

Met de nieuwbouw en de verbouwing moet het college aan blijven sluiten bij de eisen van deze tijd. “De overgang naar competentiegericht leren vraagt om een andere indeling”, zegt Van Bodegom. “Theorie en praktijk zijn steeds meer geïntegreerd.”

De theorielokalen worden nu gekoppeld aan de praktijkruimtes. Het nieuwe pand krijgt een verbinding met het kazernegebouw via een tweelaags gang die als centrale as door het hele complex loopt. Glazen wanden bieden zicht op de onderwijsruimtes met materieel en apparatuur. “Zo zie je meteen waar wij voor opleiden”, stelt Van Bodegom, die het college ook als visitekaartje voor de branche beschouwt.

Hoosbui

Leren in de praktijk staat centraal in de onderwijsvisie van het SOMA College. Dat geldt ook voor aannemer Hegeman. “Wij hebben opleiden hoog in ons vaandel staan”, benadrukt technisch adjunct-directeur Gerrit Hospers. In totaal zijn er circa dertig leerlingen bij Hegeman actief, waarvan er vier in het Harderwijkse project aan de slag zijn. “Dit is een prachtig leerproject”, vindt Hospers. “Alles zit erin, monumentenzorg, restauratie, renovatie en nieuwbouw.”

In het project werken ook docenten en bouwers met elkaar. Afbouwen en inrichten van de lokalen vallen gedeeltelijk samen. Rekening houdend met het onderwijs heeft Hegeman in de vakantie doorgewerkt. “We hadden de pech dat tijdens de vakantie een hoosbui het gebouw blank heeft gezet”, vertelt Hospers. “We hebben samen een noodplan gemaakt en de schade hersteld terwijl het installeren van de apparatuur in de leslokalen door kon gaan. De lessen zijn volgens planning gestart.”

Hegeman heeft het werk, inclusief de installaties en het interieur, aangenomen voor een bedrag van ruim 4,5 miljoen euro. Naast opdrachtgever Bouw & Infra Park, die eigenaar is van het complex, draagt ook de bedrijfstak bij aan de financiering. Het werk, dat dit voorjaar is begonnen, moet begin december klaar zijn. “We hebben de aanbesteding gewonnen op de door ons aangereikte alternatieven”, weet Hospers. Deze manier van aanbesteden, waarbij de aannemer aangeeft op welke punten kan worden bespaard, brengt de partijen dichter bij elkaar, vindt Van Bodegom: “Je bent met elkaar bezig om het project haalbaar te maken.”

Daarnaast heeft het werken met leerlingen de keuze van aannemer bepaald. “Het opleiden van mensen is de kern én de toekomst van ons bedrijf”, zegt Hospers. “We waarderen het dan ook zeer dat er opdrachtgevers zijn die daarop selecteren. Het zou goed zijn als dat onderscheid vaker wordt gemaakt.”

Reageer op dit artikel