nieuws

Minister Kamp rekent op steun van FNV Bouw

bouwbreed

FNV Bouw zal zich zaterdag achter het pensioenakkoord scharen. Dat verwacht minister Kamp, zo zei hij gisteren tijdens het pensioendebat in de Tweede Kamer.

“Alles bij elkaar zijn er voor mensen met zwaardere beroepen aantrekkelijke extra mogelijkheden gecreëerd”, benadrukte de bewindsman.

De PvdA, maar vooral de SP vroegen zich af wat de bouwvakker nu daadwerkelijk heeft aan de aanvullende maatregelen die de minister deze week aankondigde. “Bouwvakker let op uw zaken”, vatte Paul Ulenbelt samen. Sceptisch is zijn partij vooral over de veranderingen met de doorwerkbonus.

Kamp wuifde de kritiek weg en benadrukte dat de bouwvakkers goed af zijn met het huidige voorstel. Hij hoopt vooral met zijn plannen voor “vitaliteitssparen” hoge ogen te gooien bij FNV Bouw-voorzitter John Kerstens. “Het is ook van belang voor bouwvakkers dat zij straks vanaf hun 62ste maximaal 20.0000 euro kunnen opnemen als ze met gedeeltelijk of in zijn geheel eerder willen stoppen. FNV Bouw heeft daar ook op aangedrongen.”

De PvdA legt de lat hoger en probeert het onderste uit de kan te halen. “Wij knokken voor zwaardere beroepen”, aldus Roos Vermeij van de grootste oppositiepartij. Kamp heeft de oppositie nodig omdat gedoogpartner PVV tegen het pensioenakkoord is.

Stap

De Aannemersfederatie Nederland (AFNL) vindt dat Kamp “een stap in de goede richting” heeft gezet door het voor mensen met een zwaar beroep makkelijker te maken ook straks nog eerder te stoppen met werken. Zij benadrukt echter dat het pakket van de bewindsman nog niet voldoende is voor werknemers in zware beroepen in de bouw.

De koepel vindt dat bouwvakkers die al 45 jaar in de sector werken, op 65-jarige leeftijd moeten kunnen stoppen zonder strafkorting op de AOW. Volgens het pensioenakkoord gaat de AOW-leeftijd in 2020 naar 66 jaar. Wie dan eerder wil stoppen, krijgt minder AOW.

Reageer op dit artikel