nieuws

Minder klachten over woningcorporaties

bouwbreed

Het aantal onoorbare praktijken die plaatsvinden bij woningcorporaties lijkt af te nemen. Het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties ziet het aantal meldingen teruglopen.

Het meldpunt, dat valt onder de VROM-inspectie, bestaat sinds april 2009. In het eerste jaar van zijn bestaan kreeg de instantie 235 meldingen binnen. Sindsdien kwamen er slechts 134 bij; begin deze maand stond de teller op 369 in totaal.

Het punt is bedoeld voor meldingen over fraude bij woningcorporaties. Toenmalig minister Eberhard van der Laan van Wonen stelde het in nadat een aantal ernstige gevallen van zelfverrijking door bestuurders van sociale huisvesters aan het licht was gekomen.

Volgens een woordvoerder van de VROM-Inspectie is niet precies aan te geven waardoor het aantal meldingen de afgelopen anderhalf jaar is gedaald. Een mogelijke verklaring is dat veel van de misstanden inmiddels op tafel liggen en er minder zaken te melden zijn. Maar corporaties gaan volgens de inspectie ook serieuzer om met integriteit.

In totaal heeft het punt sinds de oprichting 102 meldingen in behandeling genomen. Daarvan werden er 21 overgedragen aan de opsporingsdienst van de VROM-Inspectie en zijn nog in onderzoek. De rest werd afgehandeld door het ministerie van Binnenlandse Zaken of de Inspectie zelf. Van deze laatste groep bleek tot nu toe in vijf gevallen dat er echt iets mis was. Dat heeft bijvoorbeeld geleid tot aangifte of ontslag.

Minister Donner (binnenlandse zaken) schreef eerder dit jaar al in een brief aan de Kamer dat de sector inmiddels beter omgaat met integriteit. Zo is het interne toezicht verbeterd.

Reageer op dit artikel