nieuws

Met techniekstudie sneller aan de slag

bouwbreed

Een techniekopleiding biedt goede kansen op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het rapport Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2010.

Een meerderheid, 60 procent, van de respondenten die een technische studie heeft afgerond, onder wie bouwkundigen en civiel technici, geeft aan dat ze ondanks de economische recessie geen moeite hadden aan de slag te komen. Het onderzoek werd gehouden door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de universiteit van Maastricht (ROA) onder ruim 30.000 schoolverlaters uit onder meer het middelbaar en hoger beroepsonderwijs en de universiteiten. Met dat oordeel steken de technische sectoren gunstig af tegenover de overige branches. Gemiddeld vindt slechts 42 procent van de schoolverlaters dat hun opleiding aansluit op de arbeidsmarkt.

Techneuten zijn overwegend ook te spreken over het niveau van het door hen gevolgde onderwijs. Een minderheid van 20 procent van de hoogopgeleide technici vindt hun opleiding te breed. De overigen zijn tevreden.

Verder blijkt uit het onderzoek dat de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) uit het middelbaar beroepsonderwijs financieel aantrekkelijker is dan een beroepsopleidende (bol) studie op hetzelfde niveau. Bij de bbl worden leerlingen gedurende vier dagen in de praktijk geschoold. Dat gebeurt bijvoorbeeld op een bouwplaats waar ze onder begeleiding van een ervaren collega, de leermeester, de fijne kneepjes van het vak leren. Een dag per week krijgen ze aan een streekschool les in theorie.

Praktijk

De beroepsopleidende leerweg daarentegen leidt vooral op in de schoolbanken. Praktijk krijgt daarbij minder aandacht. Omdat bbl-afgestudeerden meer werkervaring hebben dan hun bol-collega’s verdienen zij ook meer, concludeert het onderzoek.

Het gemiddelde maandsalaris van iemand die op het laagste niveau van de beroepsopleidende leerweg is geschoold, bedraagt bruto 885 euro. Een afgeronde bbl-opleiding op hetzelfde peil, levert maandelijks 1255 euro bruto op. Naast meer werkervaring kan hierbij ook de leeftijd van de bbl-werknemer een rol spelen. Die ligt gemiddeld enkele jaren hoger dan die van de medewerkers op bol-niveau.

Reageer op dit artikel