nieuws

Maak gebouwen stormbestendig

bouwbreed

Steeds meer mensen willen in grote steden wonen, maar lang niet altijd kunnen die uitbreiden. Dan maar de hoogte in, zo luidt de gangbare stedenbouwkundige oplossing, ook in Nederland. Dick Schmidt vraagt zich af of al die hoogbouw wel bestand is tegen stormen.

In Den Haag dreigt een flinke storm op te steken, aldus minister Kees de Jager op Prinsjesdag. Maar ook buiten het domein van de economie is er reden om bezorgd te zijn over stormschade, zo bleek onlangs tijdens een internationaal congres over windengineering in Amsterdam. De jaarlijkse schade door tropische cyclonen en aardbevingen zou tot 2050 wel eens kunnen verdrievoudigen tot 185 miljard dollar per jaar, zo becijferden Verenigde Naties en Wereldbank. Wereldwijd stijgt het aantal natuurrampen.

Exponentieel

De kosten als gevolg van deze natuurrampen stijgen exponentieel. Zo’n 80 procent van deze kosten zijn gerelateerd aan hevige stormen.

Geen wonder dat wetenschappers onderzoeken hoe je gebouwen stormbestendiger kunt ontwerpen. Nog niet zo lang geleden bestond de gevel van menig flatgebouw uit een betonnen wand met glas. Niet fraai, wel bestand tegen de meeste windstoten. Hedendaagse torens kennen complexere constructies achter een esthetisch verantwoorde, maar kwetsbare schil van gevelelementen. Wat het effect is van door wind uitgeoefende krachten en hoe groot het risico is dat gevelplaten te zwaar worden belast, is nog onderwerp van studie. Met computermodellen en windtunnelfaciliteiten levert Nederland een substantiële bijdrage. Rampen komen zelden alleen, zo hebben we ervaren tijdens de fatale combinatie van springvloed en noordwesterstorm in 1953. In de jaren daarna hebben we een wereldwijde positie opgebouwd op het gebied van deltatechnologie en civiele techniek. Wat tijdens het congres bleek, is dat we ook op windengineering en constructieve veiligheid echt iets voorstellen.

Dat het echt een gebied is dat er wereldwijd toe doet, bleek wel uit het feit dat ruim de helft van de congresbezoekers van Aziatische afkomst was. In dat continent groeien de steden sneller, zijn woontorens vele malen hoger en komen hevige stormen vaker voor dan in West-Europa.

Oplossing

Toch is niet alleen in Azië reden voor zorg, ook hier willen steeds meer mensen wonen en werken in de grote steden. Lang niet altijd kunnen die uitbreiden. Hoogbouw is dan een veelgebruikte oplossing. In Rotterdam staan inmiddels zestien gebouwen van hoger dan honderd meter en tussen het Centraal Station van Den Haag en het Binnenhof verrijst de ene na de andere kantoortoren. Ons land tegen hoogwater beschermen is niet genoeg, het is tijd om na te denken over onze stormbestendigheid.

Managing director built environment TNO

www.tno.nl

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels