nieuws

Kwaliteit, geld en tijd winstpunten 3D-project

bouwbreed Premium

Vooraf samen de betonwapening bespreken levert tijd, geld en kwaliteitsverbetering op. Maar vooral, het leidt tot samenwerking en doorbreekt de kastencultuur.

Dat constateert Henk Schuurman, accountmanager bij ingenieursbureau Movares. Hij is betrokken bij het project DDD van de Vereniging Wapeningsstaal Nederland uit Nieuwegein. “Samenwerking van de aannemer, de vlechter en de wapeningscentrale doorbreekt de kastencultuur, waarin bijvoorbeeld de vlechter het heeft over een slechte aannemer of een domme tekenaar”, aldus Schuurman. “Naar onze mening heeft het project perfect gefunctioneerd. We zijn niet tegen verrassingen aangelopen en het heeft tijdwinst en geld opgeleverd, met daaraan gekoppeld kwaliteitsverbetering. Deelnemer Heijmans zal daarover cijfers bekendmaken op de Betonvakdagen in Gorinchem. Ik geef daar een lezing over de praktijk van het werken met de 3D-methode.”

Met Syntens Innovatiecentrum formeerde de Vereniging Wapeningsstaal Nederland (VWN) in 2009 een werkgroep DDD. Deze bestaat uit zes leden van de VWN, ingenieursbureau Movares Nederland, softwareleverancier Nemetschek Scia en de bouwbedrijven Heijmans Beton- en Waterbouw en Van Hattum en Blankevoort. De werkgroep ontwikkelde een methode voor digitale samenwerking waarmee fouten, miscommunicatie en dubbel werk worden voorkomen.

Heijmans paste de methode toe bij de uitvoering van een fly-over voor knooppunt Kerensheide bij Maastricht, met een lengte van 600 meter en zo’n 3000 ton wapeningsstaal. Van Hattum en Blankevoort gebruikte de methode voor een project bij Vathorst in Amersfoort.

Het project Kerensheide werd gemonitord en geanalyseerd door Avante Consultancy uit Enschede, een adviesbureau waar studenten van de faculteit Civiele Techniek en Management van de Technische Universiteit Twente werken. Zij concludeerden dat het gebruik van een 3D-model de overzichtelijkheid vergroot, dat het 3D-model een toegevoegde waarde heeft bij de uitvoering en dat vooroverleg de specialismen op elkaar afstemt.

Schuurman voegt toe: “De grote winst is dat de wapening wordt geprefabriceerd. De machines worden zonder tussenstappen aangestuurd. Ook de leverancier van de stalen bekisting kon met de 3D-methode uit de voeten. Bovendien voorkwamen we fouten zoals het samenvallen van wapening met de voorspankanalen.”

Leden

Deelnemende leden van de Vereniging Wapeningsstaal Nederland:

ATG-Steel Netherlands, Raamsdonksveer

Balvert Betonstaal, Nieuwkoop

Bouwstaal Smit, Vianen

R+B Reinforcement, Boxmeer

Van Noordenne Staal, Hardinxveld-Giessendam

Wadro Drachten, Drachten

Reageer op dit artikel