nieuws

Koper blijft koploper

bouwbreed

Koper is weer 3 procent duurder geworden. Vanaf de jaarwisseling werd het glimmende metaal 2 procent goedkoper. Maar vergeet dan niet dat de prijsstijging sinds de eerste dagen van 2010 maar liefst 75 procent bedraagt. Waarom koper zo in trek is? Weliswaar zit overal wel wat koper in de grond maar de kwaliteit is niet […]

Koper is weer 3 procent duurder geworden. Vanaf de jaarwisseling werd het glimmende metaal 2 procent goedkoper. Maar vergeet dan niet dat de prijsstijging sinds de eerste dagen van 2010 maar liefst 75 procent bedraagt.

Waarom koper zo in trek is? Weliswaar zit overal wel wat koper in de grond maar de kwaliteit is niet altijd geweldig. Kwaliteitskoper is schaars en kan niet zo gemakkelijk aangevuld worden. Het materiaal staat te boek als duurzaam en kan gemakkelijk hergebruikt worden. Die bijzondere kwaliteiten maken koper spijtig genoeg voor de eigenaren aantrekkelijk voor mensen met losse handjes. Andere non-ferrometalen zijn minder populair dan koper. Gemiddeld steeg hun prijs sinds januari 2010 slechts met 13 procent. Lood werd afgelopen week 8 procent duurder. De prijzen van aluminium en zink stegen respectievelijk 4 en 2 procent. Waarschijnlijk zullen de niet-ijzermetalen deze week weer wat duurder worden.

De houtprijzen zijn stabiel. De kwakkelende bouw drukt de verkoop. Als de inflatie wordt meegeteld, nemen in West-Europa de prijzen licht af.

Somberheid troef in de staalmarkten. Eventjes leek een kleine opleving op til maar de schijn bedroog. De prijzen zitten vast. Van hetzelfde laken een pak bij de kunststoffen, zand en grind.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels