nieuws

Kadaster ziet dewoningverkopen fractie dalen

bouwbreed

De verkoop van woningen is van juli op augustus een fractie gedaald. Vergeleken met een jaar eerder nam het aantal transacties met 3,7 procent af tot 10.009.

Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat de prijzen van bestaande woningen in Limburg en Gelderland afgelopen jaar met 5 procent zijn gezakt. Gemiddeld in Nederland bedroeg de prijsdaling 2,8 procent. Vooral vrijstaande woningen werden goedkoper: 4,5 procent. De doorsnee verkoopprijs van een tussenwoning nam 2,1 procent af.

Met een aantal van 2205 transacties in augustus steekt Zuid-Holland boven alle andere provincies uit. Vorig jaar augustus werden 28 woningen minder verkocht. Noord-Holland zakte 199 woningen terug naar het niveau van even boven de 1800. Noord-Brabant completeert de top drie van kooplustigste provincies met in augustus een aantal van 1330 transacties. In Flevoland gingen ten opzichte van de zomer vorig jaar de verkopingen met een vijfde omlaag en werden nog slechts 190 woningen aan de man gebracht.

De gemiddelde hypotheeksommen variëren per provincie bijna 125.000 euro. Het minste geld wordt uitgegeven in Groningen (217.802 euro) en Zeeland (225.600). De duurste hypotheken worden verstrekt in Utrecht, waar in doorsnee 314.345 euro op de rekening van de huizenkopers wordt bijgeschreven.

Reageer op dit artikel