nieuws

Jubilerend Cumela maakt zich sterk voor verkeersveiligheid

bouwbreed

Jubilerend Cumela maakt zich sterk voor verkeersveiligheid

Veilig rijden met landbouwvoertuigen is een van de speerpunten in het programma van Cumela. Om die reden was tijdens de viering van het 75 jarig bestaan van Cumela Karla Peijs uitgenodigd, dit keer als voorzitter van de Vereniging voor Veilig Verkeer.

Agrarische voertuigen worden steeds groter en krachtiger en hun bestuurders zijn vaak jong. Dat gaat niet altijd goed samen op de openbare weg. Cumela ziet dat als brancheorganisatie graag veranderen. De boodschap is simpel: alle wegverkeer, dus ook agrarische voertuigen, moet gekentekend worden, voor alle bestuurders moet een rijbewijs verplicht zijn en de snelheid van tractoren op de weg moet omhoog van 25 naar tenminste 40 km/uur.

Dat laatste lijkt tegenstrijdig met veiligheid, maar is dat niet. Nu leidt het langzame verkeer op de wegen vaak tot gevaarlijke situaties. In Zeeland, waar Karla Peijs vandaan komt, werken alle betrokken wegbeheerders inmiddels gezamenlijk aan praktische oplossingen. De voormalige verkeersminister hoopt dat een soortgelijke samenwerking landelijk van de grond gaat komen. Ter ere van het 75 jarig bestaan gaat Cumela voorlichtingspakketten voor kinderen op lagere scholen subsidiëren. Daarvoor is een bedrag van 20.000 euro beschikbaar.

Reageer op dit artikel