nieuws

Infra trekt buikriem aan

bouwbreed

De infrabouwers moeten de buikriem aantrekken. Erger nog, koop maar vast een nieuwe broek van twee maten kleiner. Tenminste wie alleen leeft van de nieuwbouw. Tot 2020 hevelt het kabinet 1,5 miljard euro over van nieuwbouw naar onderhoud. Afgelopen drie jaren is de bouwproductie flink gedaald in de sector infra. In dezelfde periode zakten de […]

De infrabouwers moeten de buikriem aantrekken. Erger nog, koop maar vast een nieuwe broek van twee maten kleiner. Tenminste wie alleen leeft van de nieuwbouw. Tot 2020 hevelt het kabinet 1,5 miljard euro over van nieuwbouw naar onderhoud.

Afgelopen drie jaren is de bouwproductie flink gedaald in de sector infra. In dezelfde periode zakten de prijzen aanzienlijk. En dat terwijl je voor een goed evenwicht per jaar gemiddeld 2,8 procent stijging moet hebben. De gww’ers zijn er flink op achteruitgegaan. De prijzen laten ook nu weer een lichte daling zien. Werk wordt ingekocht om de tent draaiende te kunnen houden.

De betonproducten zijn voor de inkopers prettiger geprijsd. De stenenleggers nemen genoegen met lagere meterprijzen. Zand en grind blijven zo stabiel als het maar kan. De uurlonen stijgen niet in de begrotingen. Het materieel, wat al afgeschreven was, staat echt tegen minimale bedragen in de calculatie. Ook de algemene kosten staan tegen (bijna) kostprijs in de begroting. Voor de komende maanden verwachten we nog een minimale daling in de prijzen.

(NBI)

Reageer op dit artikel