nieuws

HR-ketel en isolatie halveren gasgebruik

bouwbreed Premium

Het gasverbruik van Nederlandse huishoudens is de afgelopen 30 jaar bijna gehalveerd. Het gemiddelde zakte van 3145 kubieke meter in 1981 tot 1617 kubieke meter in 2010. De oorzaak van de daling schuilt vrijwel geheel in de opkomst van de HR-ketel en de betere isolatie van woningen. Het elektriciteitsverbruik is sinds 2008 eveneens afgenomen. Dat […]

Het gasverbruik van Nederlandse huishoudens is de afgelopen 30 jaar bijna gehalveerd. Het gemiddelde zakte van 3145 kubieke meter in 1981 tot 1617 kubieke meter in 2010.

De oorzaak van de daling schuilt vrijwel geheel in de opkomst van de HR-ketel en de betere isolatie van woningen. Het elektriciteitsverbruik is sinds 2008 eveneens afgenomen. Dat komt vooral doordat huishoudelijke apparaten die veel stroom verbruiken bij vervanging worden ingeruild voor een zuiniger apparaat. In totaal is het afgelopen jaar 109,4 miljard kilowattuur (kWh) elektriciteit verbruikt, 0,4 procent minder dan het voorgaande jaar.

Tot 2008 was er sprake van een gestage groei. In dat jaar bereikte het elektriciteitsverbruik per huishouden een piek van 3558 kWh. In 2010 lag het gemiddelde verbruik op 3480 kWh. De groei is toe te schrijven aan de opkomst van huishoudelijke apparaten als de diepvriezer, de wasdroger en de vaatwasser. Ook de toename van het gebruik van computers speelt een rol, zo constateren de brancheorganisaties Energie-Nederland en Netbeheer Nederland.

Reageer op dit artikel