nieuws

‘Hogedrukvernevelaar bespaart tot 98 procent energie’

bouwbreed Premium

‘Hogedrukvernevelaar bespaart tot 98 procent energie’

De Stulz Groep introduceert de humiFog multizone van Carel. Het is een hogedrukvernevelaar die lucht bevochtigt en (in)direct adiabatisch kan koelen.

Vergeleken met mechanische koeling spaart de bevochtiger tot 98 procent energie, rekent de leverancier uit Amstelveen voor. “De bevochtiger biedt onder meer het voordeel van een gecombineerde functie”, zegt Bert Leffers van Stulz, “door in de zomer lucht te koelen en in de winter te bevochtigen.

Datacenter

Eén humiFog multizone kan tot zes luchtbehandelingskasten of ruimtes bedienen. Leffers: “Een koelinstallatie heeft minder energie nodig wanneer de retourlucht adiabatisch wordt gekoeld voordat die door een kruisstroomwisselaar naar buiten wordt geblazen en de ventilatielucht dus voorgekoeld wordt”. Hij onderbouwt zijn betoog met een datacenter, een project van HP in het Britse Newcastle. Mechanische koeling zou een vermogen vergen van meer dan 1 megawatt. De machines van Carel hebben volgens hem genoeg aan 36 kilowatt. De humiFog multizone volgt daarmee de trend die bedrijven als Google hebben ingezet met een voorkeur voor datacenters met weinig of geen koelmachines.

Lees op de website van Carel meer over de humiFog multizone

Reageer op dit artikel