nieuws

Herstel in bouw zwakt weer af

bouwbreed

De bouwproductie in Nederland is van juni op juli met 0,7 procent gedaald. De afname betekent een einde aan de in het vroege voorjaar begonnen opleving.

Volgens het Europese statistisch bureau Eurostat raakte Nederland in juli 2,2 procent achterop ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Eerder dit jaar kon de bouw grote sprongen voorwaarts maken door de negatieve effecten van de strenge winter in 2010 uit te wissen. Zo groeide de productie in februari ongemeen hard met 17,3 procent. Mei scoorde met een toename van 5,9 procent eveneens voortreffelijk waarna de groei in juni afvlakte tot 2,3 procent. Met de komst van de zomer echter is de krimp teruggekeerd.

Opvallend in de cijfers van Eurostat is dat de Spaanse bouwproductie in juli 12,5 procent hoger ligt dan een jaar geleden. Eerder dit jaar schommelde de krimp bij de Spanjaarden tussen de 17,2 en 44,4 procent. Groei is ook zichtbaar in Polen (17,4 procent), Roemenië (14,4 procent) en Duitsland. De oosterburen laten zich voorlopig niet stuiten. In Duitsland bloeit eindelijk de woningbouw weer en is de industrie – die sterk profiteert van de florerende export – weergekeerd als investeerder. De overheden echter zetten de hakken in het zand.

Slovenië

In Groot-Brittannië zakte de bouwproductie in juli 3,3 procent weg. Ook juni stond al in de min: 1,8 procent. In het begin van het jaar lieten de Britten nog groeicijfers zien oplopend tot 4,8 procent. Voor zover Eurostat zichtbaar maakt, vallen de grootste klappen in juli in Slovenië, waar ruim een kwart van de bouwproductie wegbrak. Griekenland geeft het gehele jaar al geen maandelijkse ramingen.

Reageer op dit artikel