nieuws

Herbestemming kantoren komt geleidelijk op gang

bouwbreed

De verbouwing van kantoorruimte tot woningen komt op gang. Kantooreigenaren wachten niet langer op een nieuwe huurder en geven een andere bestemming aan hun pand, ziet het Economisch Bureau van ING.

Dat verklaart waarom de opname van kantoorruimte in de eerste helft van dit jaar wat is gestegen. Het slechte nieuws is dat deze stijging dus geenszins duidt op een opleving van de belangstelling voor kantoorruimte.

Vastgoedbeleggers blijken wederom minder warm te lopen voor investeringen in Nederland. De beleggingsvolumes lagen in de eerste helft van het jaar 10 procent lager dan in dezelfde periode in 2010.

Hun interesse gaat bij uitstek uit naar de goed verhuurbare objecten, ziet ING steeds meer tweedeling in de markt ontstaan. Vooral herbestemming van kantoren helpt om “tot een nieuw en gezond evenwicht te komen”.

Winkels moeten het in toenemende mate afleggen tegen internetverkoop. De leegstand op B- en op C-locaties loopt op, tot wel 20 procent.

Bedrijfsruimtes zouden de meeste potentie hebben. “Ondanks de huidige groeivertraging van de wereldhandel zullen de industrie en de logistieke sector de komende jaren blijven profiteren van een relatief hoge groei van de wereldhandel.”

Reageer op dit artikel