nieuws

Groen bezuinigen niet direct breed gesteund

bouwbreed

-Het afschaffen van subsidies die het milieu benadelen brengt een kostenbesparing van miljarden met zich mee. Daarnaast vaart het milieu er wel bij. Zo luidt de tweeledige conclusie die het Planbureau voor de Leefomgeving trekt in zijn notitie Milieuschadelijke subsidies.

De notitie noemt een aantal subsidies met een onbedoelde negatieve impact zoals het verhogen van het btw-tarief voor vlees, zuivel en vis en het afschaffen van de lage accijns voor rode diesel.

Met deze laatste maatregel bespaart Nederland volgens het planbureau ongeveer tweehonderdvijfendertig miljoen euro. Toch is niet iedereen enthousiast. Bouwend Nederland laat in een reactie weten dat “zolang rode diesel bestaat, wij tegen tariefverhoging zijn. Minister Verhagen roept altijd dat we ondernemers moeten laten ondernemen. Daar passen geen tariefverhogingen bij.”

Directeur Jan Maris van brancheorganisatie Cumela is iets terughoudender, maar stelt dat haar leden hier ook niet om staan te springen. “We voldoen in principe graag aan moderne normen, maar de kwaliteit van rode diesel is gelijk aan die van de witte. Tariefverhoging is vooral een belastingtechnisch effect wat uiteindelijk door de eindgebruiker gevoeld wordt.”

Het Planbureau voor de Leefomgeving wordt desondanks in zijn visie gesteund door de Organisatie voor Economische samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Subsidies die de natuur onbedoeld schade berokkenen waren in Nederland in 2010 goed voor 5 à 10 miljard euro in de sectoren energie, verkeer en landbouw.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat via een woordvoerder weten dat hij het Planbureau voor de Leefomgeving om nadere uitleg heeft gevraagd en wil tot die tijd niet op de notitie ingaan.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels