nieuws

Gemeenten Haagse regio samen in bedrijventerreinen

bouwbreed Premium

-Vijf gemeenten in de Haagse regio trekken samen op om vraag en aanbod van bedrijventerreinen in groot Den Haag op elkaar af te stemmen. Andere gemeenten mogen nog aansluiten.

Den Haag, Rijswijk, Midden-Delfland, Delft en Pijnacker-Nootdorp willen de pijn van het teveel aan terreinen delen. Aanleiding is een rapport van Buck Consultants waaruit blijkt dat de regio tot 2020 40 tot 80 hectare te veel bedrijventerreinen heeft.

“We hebben voor samenwerking gekozen omdat als iedere gemeente het voor zichzelf doet, dan wordt het moord en doodslag en wordt iedereen er slechter van”, aldus de Haagse wethouder Henk Kool.

Ook is de kwaliteit van veel terreinen te hoog. “We hebben teveel Ferrari’s en te weinig Volkswagens”, drukt de Haagse wethouder Henk Kool het plastisch uit.

De vijf gaan nu de plannen nader uitwerken. Daarbij wordt gekeken naar mogelijkheden om ontwikkelingen te stoppen. Ook wordt gekeken naar specialisaties op bedrijventerreinen. Volgens het rapport van Buck is dat beter.

“We proberen daarbij zodanig keuzes te maken dat iedereen er beter van wordt. Zo zouden we minder bedrijventerreinen in Rijswijk kunnen realiseren en dan meer woningbouw neerzetten op die locaties”, aldus Kool. Omliggende gemeenten als Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer kunnen nog aanschuiven, laat Delfts burgervader Bas Verkeer weten.

Reageer op dit artikel