nieuws

Gemeenten accepteren krimp

bouwbreed

Zeven Oost-Groningse gemeenten accepteren dat er in hun gebieden steeds minder mensen wonen en gaan samenwerken om daarmee om te gaan. Bellingwedde, Menterwolde, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Vlagtwedde leggen onder meer woningbouw aan banden, staat in een basisplan dat zij samen met de provincie hebben opgesteld. “De woningbouwplannen zoals die momenteel in de regio […]

Zeven Oost-Groningse gemeenten accepteren dat er in hun gebieden steeds minder mensen wonen en gaan samenwerken om daarmee om te gaan.

Bellingwedde, Menterwolde, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Vlagtwedde leggen onder meer woningbouw aan banden, staat in een basisplan dat zij samen met de provincie hebben opgesteld.

“De woningbouwplannen zoals die momenteel in de regio bestaan, zijn slechts ten dele nodig om in de behoefte te voorzien. Realiseren van alle plannen zou de woningmarkt verstoren. Het is dus nodig alle huidige plannen kritisch tegen het licht te houden”, luiden de plannen. De maatregelen zijn nodig om een daling van de huizenprijzen in Oost-Groningen te voorkomen.

“De prijzen van koopwoningen in Oost-Groningen liggen u al laag. Verdere prijsdaling zou kunnen leiden tot instroom van mensen met lage inkomens, hetgeen de sociale structuur verder onder druk kan zetten.”

Wat de precieze aanpak van de gemeenten en provincies zal zijn is nog even afwachten. “Naar verwachting is half oktober het definitieve plan klaar”, zegt een zegsvrouw van gedeputeerde Marianne Wesselink. Als het plan er ligt moeten afspraken worden gemaakt tussen gemeenten.

Reageer op dit artikel