nieuws

Gas of olie in water financiële strop voor geothermie

bouwbreed

Bij zeker drie van de zeven Nederlandse geothermieprojecten, zorgt de vondst van gas of olie in het opgepompte water voor onverwachte problemen en lage rendementen.

Om gevaarlijke lekkages en haperende installaties te voorkomen, moeten de systemen worden aangepast. De schade die vermoedelijk in de miljoenen loopt, kan niet worden verhaald, zegt Victor van Heekeren, voorzitter van het Platform Geothermie. Hij bestrijdt dat het wel erg vaak misgaat met aardwarmte. “Natuurlijk hebben we dit soort problemen liever niet, maar de vondst van aardgas kan ook iets opleveren.”

Van de projecten met ‘gasproblemen’ gaat het twee keer over een tuinbouw­installatie in Pijnacker. In het andere geval betreft het een stadsverwarmingsproject in Den Haag. Vooral de twee tuinders dienen hun systeem behoorlijk aan te passen. Dat komt omdat de zogeheten putkop uitsluitend is berekend op water en niet op gas.

Minister Verhagen (economische zaken) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij strenger wil omgaan met het afgeven van vergunningen. TNO speelt daarbij een belangrijke rol. Geothermie is het benutten van aardwarmte die kilometers diep in bodem zit. Hoe dieper de bron, hoe warmer het water.

Reageer op dit artikel