nieuws

Galerij Antillenflat stortte in door corrosie

bouwbreed

Galerij Antillenflat stortte in door corrosie

Het lokale maar zeer agressieve corrosieproces startte vermoedelijk al in 1965, net na de bouw van de Antillenflat. Uiteindelijk leidde het doorroesten van de wapeningsstaven ertoe dat de bovenste galerij van de Antillenflat op 23 mei bezweek.

Dat blijkt uit een onderzoek van ingenieursbureau EconStruct uit Leeuwarden. In de galerijplaten zijn bij de kim buigscheuren van een tiende millimeter ontstaan. De constructie is vermoedelijk al bij de bouw door zware bouwmaterialen, steigerwerk of te vroeg ontkisten gescheurd. Hierdoor konden water en chloride, vermoedelijk van strooizout, putcorrosie veroorzaken. “Een vrijwel onzichtbare sluipmoordenaar”, aldus Wim Meillink van EconStruct.

Lees morgen in Dagblad Cobouw meer over de conclusies van het onderzoek van EconStruct!

Reageer op dit artikel