nieuws

Duurzame houtvezelplaat voor buiten

bouwbreed

Een houtvezelplaat met een verwachte levensduur van 60 jaar voor buitentoepassingen. Het duurzame mdf-product wordt vervaardigd met het acetylatieproces van Accoya en komt over een aantal maanden op de markt.

Op de Ecobuild 2010 toonden Coillte Panel Products en Accsys Technologies een eerste (test)paneel van het zogeheten Medite Tricoya. Directeur Gerry Britchfield van Coillte Panel Products omschrijft de nieuwste loot aan de stam als “het meest duurzame mdf-product ter wereld”.

Na de ondertekening van een gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst medio 2009 en het nodige onderzoek- en ontwikkelingswerk is recentelijk de productie van start gegaan. De samenwerking heeft geleid tot een mdf-plaat die biologisch duurzaam is en waarvan de afmetingen stabiel blijven. Bij de productie wordt gebruikt gemaakt van de acetyleerprocessen van Accsys waarmee ook accoya-hout wordt vervaardigd. Acetyleren is een milieuvriendelijk proces waarmee de fysieke eigenschappen van het hout veranderen en het materiaal optimaal beschermt tegen houtrot zonder het giftig te maken.

Het Britse bedrijf is erin geslaagd deze technologie geschikt te maken voor houtvezels. Plaatmateriaal leent zich daardoor voor toepassingen exterieur zoals panelen in buitendeuren, boeiborden en gevelbekleding.

Uit testen door de BRE, de Britse evenknie van het Nederlandse TNO, blijkt dat het houtvezelplaatproduct een verwachte levensduur van zestig jaar heeft voor buitentoepassingen. Qua duurzaamheid biedt dit product voordeel boven bestaande materialen, voornamelijk vanwege de verbeterde dimensiestabiliteit (zwel en krimp) in vochtige omstandigheden. Accsys gaat de komende maanden geacetyleerd materiaal aan Medite leveren vanuit haar fabriek in Arnhem. Dit gaat vervolgens naar de fabriek in het Ierse Clonmel, waar het zal worden verwerkt in de productie van Medite Tricoya.

Reageer op dit artikel