nieuws

Curator mikt op doorstart van Weijers Eikhout

bouwbreed Premium

Dakdekkersbedrijf Weijers Eikhout maakt waarschijnlijk na zijn faillissement een doorstart in afgeslankte vorm. Dat is in elk geval de inzet Remco Michielsen, die vanwege het uitstel van betaling als bewindvoerder is benoemd.

Michielsen hoopt dat zich gegadigden voor het bedrijf aandienen: het huidige management, een andere onderneming, van alles is denkbaar. FNV Bouw-regiobestuurder Bob Heij rekent ook op een doorstart. “Het bedrijf heeft in zijn portefeuille voor 11 miljoen euro aan opdrachten zitten met bovendien een goede marge.”

Heij stoort zich eraan dat de bank desondanks de stekker uit het bedrijf trekt, waardoor nu 150 banen op de tocht staan. Een faillissement van Weijers Eikhout, heeft ook een enorme impact op het dorp”, doelt hij op Groesbeek, de thuisbasis van deze onderneming.

Werknemers en leveranciers moeten met hun vorderingen bij een faillissement de bank voor laten, ziet hij voor hen de bui hangen. “De bank zorgt voor zichzelf en legt de last bij de maatschappij neer.”

De vakbondsman wijt de in zijn ogen starre houding van de bank (ABN Amro) aan diens eigen redding door de staat. Strenge, onwrikbare regels volgden voor de verhouding tussen bedrijfswaarde en kredietniveau. Na eerdere tegenslagen als de strenge winters en navorderingen van het vakantiegeld- en het pensioenfonds, zou dat de genadeklap zijn geweest.

De navorderingen zorgden volgens hem voor een tegenvaller van een half miljoen euro. “Die kwam begin dit jaar aan het licht. De financieel directeur, begreep hij, “had de cijfers te rooskleurig voorgesteld. Die is daarop à la minute ontslagen.”

Reageer op dit artikel