nieuws

Crisis? Change!

bouwbreed

Afgelopen maandag en dinsdag kwamen zo’n zeventig bestuurders en directeuren uit de bouwsector 24 uur lang samen op de strategie summit bouw. Er waren onder meer architecten, woningcorporaties, bouwers, Rijkswaterstaters, ingenieurs, overheid en kennisinstellingen. Velen van hen voelen duidelijk een urgentie om te vernieuwen. De uitspraak “als we de komende jaren geen vooruitgang boeken, bestaan […]

Afgelopen maandag en dinsdag kwamen zo’n zeventig bestuurders en directeuren uit de bouwsector 24 uur lang samen op de strategie summit bouw. Er waren onder meer architecten, woningcorporaties, bouwers, Rijkswaterstaters, ingenieurs, overheid en kennisinstellingen. Velen van hen voelen duidelijk een urgentie om te vernieuwen. De uitspraak “als we de komende jaren geen vooruitgang boeken, bestaan we als organisatie over vijf jaar niet meer” werd breed gedragen. Maar velen denken ook, dat er zat bedrijven in onze sector zijn die deze urgentie niet voelen. Men denkt dat veel bedrijven stil blijven zitten of naar de overheid kijken om de crisis door te komen. Voor de aanwezigen is dat geen optie. Hoog op de agenda staat het professionaliseren van de eigen organisatie. Velen zetten ook in op ketensamenwerking. De sfeer op deze bouwsummit was onvergelijkbaar met die van drie jaar geleden, toen ik er voor het eerst bij aanwezig was. Toen werd er veel meer naar elkaar en naar de overheid gewezen. “Als de overheid nou maar eens ….” Nu kijkt men in de eerste plaats naar zichzelf. Wat kunnen wij zelf doen? En vervolgens mag de vraag “wat is daarvoor nodig van anderen” wel worden gesteld. Die volgorde is de goede! Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Of, zoals Michael Jackson zong: “If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and make a change!” En de vernieuwers in de bouwsector lijken dit nu omarmd te hebben. Een gespreksleider vroeg: maar betekent dat dan dat de overheid eigenlijk geen steun moet geven? We keken elkaar aan, en zeiden: ja, eigenlijk is dat wel een eerlijke conclusie. Een sector moet niet overeind worden gehouden met steun. Het helpt soms om door de diepste dalen heen te komen, maar er mag nooit sprake zijn van afhankelijkheid van overheidssteun. Gebruik de crisis om jezelf, je organisatie, je processen en je producten te vernieuwen. Never waste a good crisis!

Directeur Vernieuwing Bouw

j.schlangen@vernieuwingbouw.nl

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels