nieuws

Commentaar / Farce

bouwbreed Premium

Een zonnige woensdagmiddag in september. Plaats van handeling is de Oude Zaal in het Tweede Kamergebouw aan het Haagse Binnenhof. Uitgenodigd is de top van de vaderlandse bouwsector.

Elco Brinkman is er, de voorman van Bouwend Nederland. Verder NVM-topman Ger Hukker, Aedes-voorzitter Marc Calon, EIB-directeur Taco van Hoek, Woonbond-directeur Ronald Paping, adjunct-directeur Leendert Meijers van de NVB en directeur Rob Mulder van de Vereniging Eigen Huis. De bestuurlijke kanonnen worden uitgehoord door Tweede Kamerleden over de Woonvisie die minister Donner in de zomer aan het parlement stuurde. Dat was tenminste de bedoeling. Want de mannen met macht en gezag mogen dan wel stuk voor stuk hun verhaal doen, de gekozen volksvertegenwoordigers laten de door henzelf gevraagde informatie massaal aan zich voorbijgaan.

Terwijl de bouwbestuurders en masse de tijd hebben genomen om naar Den Haag af te reizen, vinden slechts vier Kamerleden de hoorzitting belangrijk genoeg om er tijd voor vrij te maken. Vier! Van evenzoveel politieke fracties. Terwijl er tien partijen in de Kamer zijn gekozen. Een schamele 40 procent vindt de woningmarkt blijkbaar belangrijk. Alleen VVD, PvdA, PVV en SP nemen hun rol als gastheer serieus. Als excuus voor hun onbeschofte afwezigheid voeren sommigen aan dat ze tegelijkertijd andere “belangrijke debatten” hadden. Onzin, de Tweede Kamer is baas over de eigen agenda. Kwestie van belabberd plannen dus. De treurige aanwezigheid van slechts vier in de woningmarkt geïnteresseerde Kamerleden maakt pijnlijk duidelijk dat de Nederlandse politiek amper is geïnteresseerd in de bouwsector. Dat de bouwtop de vloer aanveegt met de visie van Donner zal de meeste Tweede Kamerleden blijkbaar worst wezen. Dat is niet alleen kortzichtig, het helpt ook niet echt het toch al beschadigde aangezicht der politiek te verbeteren.

Reageer op dit artikel