nieuws

Britten trekken investeringen in infrastructuur naar voren

bouwbreed Premium

De Britse regering gaat miljarden aan investeringen in infrastructuur naar voren trekken om de nog altijd kwakkelende economie op te krikken.

Het gaat daarbij onder meer om Crossrail, de nieuwe railverbinding dwars door Londen, werken aan de autosnelwegen en verbetering en uitbreiding van de hoofdinfrastructuur voor de elektriciteits- en watervoorziening.

Dat heeft vice-premier Nick Clegg laten weten in een toespraak voor de London School of Economics. De Britse economie is in het tweede kwartaal nauwelijks gegroeid en gevreesd wordt dat het lopende kwartaal mogelijk een krimp zal laten zien. In de bouw liggen de nieuwe opdrachten op het laagste niveau in meer dan dertig jaar, waarbij vooral de overheidsbezuinigingen de schuld krijgen. Clegg wijst die beschuldiging af: ‘‘Iedereen denkt dat we het alleen maar over bezuinigingen hebben. Dat is absoluut niet waar. We kunnen meer doen, we doen al meer en we zullen meer doen.’’ De vice-premier heeft zijn collega-ministers opgedragen projecten zo snel mogelijk door de pijplijn te jagen ‘en ervoor te zorgen dat het geld de deur uit kan.’ De bewindsman liet daarbij wel weten dat voor een aantal projecten in ieder geval mede-financiering door de private sector nodig zal zijn.

Volgens Clegg is de regering wel ‘rigoureus’ bij de keuze van de projecten: ‘‘Het gaat dan om spoorlijnen en wegen zodat fabrikanten hun goederen kunnen transporteren, betere broadband zodat kleine high-tech bedrijfjes kunnen groeien, vernieuwbare energie zodat schone bedrijven dat ook kunnen. Als je dit soort infrastructuur moderniseert, dan stimuleer je op korte termijn de economische activiteit.’’

Reageer op dit artikel